Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Podróby arbuzów. Re: Podróby arbuzów.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Podróby arbuzów.

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Podróby arbuzów.
Date: Sat, 19 May 2018 23:21:41 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 71
Message-ID: <pdq4i1$49j$1@news.icm.edu.pl>
References: <9...@g...com>
<5af82ef8$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
<b...@g...com>
<5afc66c8$0$31354$65785112@news.neostrada.pl>
<5afc6fcb$0$31361$65785112@news.neostrada.pl>
<5afd56da$0$678$65785112@news.neostrada.pl>
<5afd5cf8$0$605$65785112@news.neostrada.pl>
<5b001d70$0$31350$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-65-77-98.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1526764930 4403 89.65.77.98 (19 May 2018 21:22:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 19 May 2018 21:22:10 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:45.0) Gecko/20100101 Thunderbird/45.8.0
Hamster/2.1.0.11
In-Reply-To: <5b001d70$0$31350$65785112@news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380617
Ukryj nagłówki

W dniu 2018-05-19 o 14:51, Trybun pisze:
> W dniu 2018-05-17 o 12:44, XL pisze:
>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>> W dniu 2018-05-16 o 19:52, XL pisze:
>>>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>>>
>>>>> Co do pomidorów, wystarczy dać trochę czasu nawet temu niezjadłemu
>>>>> głąbowi z marketu aby nabrał smaku na tyle że można go zjeść. Też
>>>>> hoduję
>>>>> pomidory, jednak zbieram je w takiej fazie dojrzałości w której do
>>>>> transportu już się nie nadają.
>>>>>
>>>>>
>>>> Zrozum - w uprawie amatorskiej stosujemy odmiany amatorskie (czyli
>>>> nieodporne na transport w stanie dojrzałym). Kiedy chcę zawieźć
>>>> dzieciom
>>>> pomidory, muszą być w pudle w jednej warstwie.
>>>> A w sklepie masz tylko i wyłącznie odmiany przemysłowe - które nigdy
>>>> nie
>>>> miękną, nawet jeśli są (niby) dojrzałe, więc mogą być teansportowane,
>>>> przekładane, przebierane rękami klientôw. Taki pomidor staje się miękki
>>>> tylko kiedy jest przechłodzony lub zaczyna się psuć.
>>>>
>>>>
>>> Jednak przemysłowi producenci nie czekają ze zbiorem do momentu aż owoce
>>> będą całkowicie dojrzałe. Nawet posuwają się do sztucznego barwienia
>>> pomidorów które faktycznie są jeszcze zielone. Kupuję kilo takich w
>>> sklepie, przekrawam jednego - rzecz nadaje się tylko do kosza, pozostałe
>>> leżą na parapecie. Po kilku dniach przekrawam następnego - tego już od
>>> biedy można zjeść.
>>>
>>>
>> Od biedy. O tym mówię. Podrabiany arbuz też jest od biedy zdatny do
>> jedzenia. Ci, co nie jedli nigdy prawdziwego, nawet chwalą :->
>>
>
> No wiesz, pomidor do pełni smaku musi mieć odpowiednie warunki. Te
> zimowe ze szklarni zawsze są tylko pomidorową namiastką. Nie wiem jak u
> Ciebie, ale u mnie poza sezonem nie najgorsze pomidory oferuje Lidl,.
> Nazywają się "Rzymskie" i naprawdę maja smak pomidora.
>
> Mówisz - arbuz dla ubogich...:-D Nie, naprawdę trudno uwierzyć że ktoś
> świadomie może oszukiwać klientów oferując jakieś dynie jako arbuzy..

Jak poznać podrobionego arbuza?

Na pierwszy rzut oka "podróbka" jest z zewnątrz bardzo podobna do
oryginału - podobny kolor, kształt owocu. Większą różnicę widać po
przekrojeniu lub po prostu po dotknięciu owocu. Prawdziwy arbuz jest
gładki, natomiast na tym, który powstaje z dyni, wyczuć można podłużne
pręgi. Niekiedy są one widoczne. Kolor miąższu podrabianego arbuza jest
mniej różowy a sam miąższ jest twardszy, bardziej łykowaty i mniej
słodki. Arbuzowaty smak jest właściwie zachowany, jednak takiemu
arbuzowi czegoś brak, by powiedzieć, że jest to 100 procent arbuza w
arbuzie.

Po co podrabia się arbuzy?

Sprawdza się stara maksyma: jeśli nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o
pieniądze. Jak czytamy na blogu wkrajuktorynieistnieje.blogspot.de,
"prawdziwy arbuz daje mniej owoców niż ten podrabiany. Kiedy siejemy
arbuza ten potrafi dać do np. 5 ton owocu, a ten zrobiony z dyni, aż np.
15 ton". Oprócz tego, prawdziwe arbuzy wolniej dojrzewają więc krócej są
na rynku. Podróbką można cieszyć się dłużej.

https://pl.blastingnews.com/kulinaria/2015/06/podrob
iony-arbuz-jak-go-rozpoznac-czym-rozni-sie-od-prawdz
iwego-arbuza-00446613.html



--
animka

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
19.05 Animka
21.05 Trybun
21.05 Trybun
21.05 Trybun
21.05 Trybun
21.05 XL
21.05 XL
21.05 XL
21.05 XL
21.05 XL
21.05 stefan
21.05 XL
21.05 stefan
21.05 stefan
21.05 Roman Tyczka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?