Data: 2005-07-06 17:43:50
Temat: Re: Podróże kulinarne
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <dah00b$q1t$1@nemesis.news.tpi.pl>,
tapta <t...@w...pl> wrote:
> medea napisał(a):
>
> > Jeśli chodzi o Słowację, to nigdy mi sie nie udało zjeść tam niczego
> > dobrego. No, chyba że "vajca na szunce", ale czy to należy do kuchni
> > tego regionu, to nie wiem. Gulasz albo rosół wołowy to chyba pochodzą z
> > Czech, nie wiem, jaka potrawa jest rdzennie słowacka. Dla mnie Słowacja
> > jest kulinarnie niestrawna, ale może ja nie trafiłam nigdy dobrze.
>
> A ja się zastanwiam, czy nie mają potraw wspólnych z Czechami, bo
> przecież sporo czasu byli jednym krajem.
Tak. ale na pograniczu z Węgrami to właściwie kuchnia węgierska, są też
na Słowacji wpływy ukraińskie i austriackie, a na polskim pograniczu, to
przecież kuchnia góralska. Notomiast Bratysława to przecież właściwie
przedmieście Wiednia.
Władysław
|