Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
nemesis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pomysły na bób ?
Date: Thu, 07 Jul 2005 22:25:28 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <b...@4...com>
References: <d9ool3$2lo6$1@news2.ipartners.pl> <3...@u...de>
<0...@4...com>
<dahkhm$hr1$01$5@news.t-online.com>
<c...@4...com>
<dak2nt$vro$01$6@news.t-online.com>
NNTP-Posting-Host: 80.50.88.18
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1120768242 29495 80.50.88.18 (7 Jul 2005 20:30:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 7 Jul 2005 20:30:42 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Agent 1.93/32.576 English (American)
User-Agent: Hamster/2.0.0.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:242915
Ukryj nagłówki
Waldemar Krzok napisal(a):
>>>>Bez zartow, nie ma u Was bobu ????
>>>
>>>był (mrożony), ale wyszedł. Po prostu nie ma. Jest młody, ale tego
>>>dzieciaki nie lubią tak bardzo, jak ten "skubany". Za to jest duży wybór
>>
>> U nas tez jest mlody, ale on jest do skubania. Tez u Was jest bardzo
>> maly czy co?
>mały, wielkości drobnej fasolki, tak mniej więcej 2cm długości.
No to u nas jest normalny w wielkosci, tylko smak jest wlasnie takiego
mlodego i delikatna skorka.
>>>różnych chiles, a tego w Polsce nie ma :-)
>>
>> A co to?
>a coś, bez czego już nie mogę prawie gotować :-)
>Są bardzo aromatyczne (coniektóre), wędzone i nie, suszone, podsuszane,
>średnio ostre i ostre jak cholera. Używam tych bardziej "tępych", jak
>np. chile ancho i pastilla. Czasem próbuję też inne. Ale chile ancho
>jest u mnie podstawowym składnikiem czerwonego sosu do lasagne i spaghetti.
Zona i corka by mnie wygonily z domu gdybym tego uzyl. Syn by byc moze
zaakceptowal ;--).
A mi brakuje hiszpanskich oliwek. To co sie u nas kupuje (w
niepowalajacych cenach) to nie to. Z drugiej strony ta Hiszpania to
jakas kulinarna barbaria. Za wyjatkiem wlasnie oliwek. I wina.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
|