Data: 2018-08-22 14:25:50
Temat: Re: Precz z aluminiowymi formami!
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2018-08-20 o 19:43, XL pisze:
>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>> W dniu 2018-08-19 o 23:00, XL pisze:
>>>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>>>> W dniu 2018-08-18 o 12:42, XL pisze:
>>>>>>> Jednak nie ma możliwości aby nie uwalniała z siebie do gotowanego
>>>>>>> jedzenia tych swoich toksyn.
>>>>>> Jakich - konkretnie?
>>>>>> O ile nie jest uszkodzona, jest niemal idealną powłoką, polecaną nawet do
>>>>>> gotowania kwaśnych potraw (powidła, bigosy itp).
>>>>> Sztuczny twór, nie może być neutralny, ani na tyle trwały aby pozostawać
>>>>> w tej samej strukturze na wieki.
>>>> Co ma jej sztuczność do wiatraka? Niektóre sztuczne rzymskie akwedukty i
>>>> drogi służą do dziś, podczas gdy wielce naturalne skały rozniosła w pył
>>>> zwykła erozja.
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>> Tzw chemia, można nad jej szkodliwością i nieszkodliwością dla zdrowia
>>> organizmów żywych długo dyskutować. W rzymskich drogach i akweduktach
>>> trudno dopatrzeć się czegoś sztucznego.
>>>
>>>
>> A w emalii co sztucznego masz?
>>
>
> Wszystko, w stanie naturalnym nie występuje.
>
>
To, że coś nie występuje w stanie naturalnym, nie jest żadnym kryterium
szkodliwości. Ani gdy występuje - nieszkodliwości. Wiele naturalnie
występujących substancji też szkodzi, jeśli są wchłaniane czy spożywane
długofalowo i/lub w za dużych dawkach - np. węglowodany, tłuszcze, białka,
alkohole, chlorek sodu, a nawet woda (od nadmiaru wody też się umiera).
--
XL
|