Data: 2007-03-30 11:50:42
Temat: Re: Problem z kartaczami
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"JaMyszka" <f...@g...com> wrote in message
news:1175255265.502248.111050@p15g2000hsd.googlegrou
ps.com...
On 30 Mar, 13:21, "Bożena" wrote:
> [...]
> JM, zdecydowanie mylą Ci się pojęcia.
> Kiszka ziemniaczana to kiszka ziemniaczana - starte, nieodcisniete
ziemniaki
> z boczkiem, cebula upchane do flaka i upieczone, a kartacze to są cepeliny
> czyli zrobione z _surowych_ startych ziemniaków podłużne kluski (nazwa
> cepeliny od sterowca zeppelin) z nadzieniem z _surowego_ mięsa.
Thx za wyjaśnienia:)
Może na usprawiedliwienie powiem, że chciałam pomóc Gosi, a sama
technologia "surowych ziemniaków" jedynie z obserwacji mi znana, bo
przeze mnie nie stosowana:]
> W Polsce są
> jeszcze robione pyzy z mięsem czyli okrągłe kluski z gotowanych ziemniaków
z
> gotowanym mięsem w środku.
Hmmm... Może sobie zrobię;)
Dotychczas w tych ziemniakach jedynie śliwki zadawałam i jadłam jako
knedle ze śliwkami:)
Witaj!
Zarówno w kluskach z gotowanych ziemniaków, jak i z surowych można
wykorzystywać farsz mięsny czy kiełbasę pokrojoną w kostkę.
|