Data: 2015-02-23 21:28:45
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .02.2015 o 19:00 XL <i...@g...pl> pisze:
> Dnia Mon, 23 Feb 2015 16:58:44 +0100, Trefniś napisał(a):
>
>> Nb. rzadko komu udaje się u nas zerwać z przeświadczeniem, że do chleba
>> zamiast masła, czy smalcu - _tylko_ margaryna.
>> Albo że do ciast zamiast masła - wyłącznie margaryna!
>
> Obserwuję wśród znajomych, że jedzą te margaryny i masło im już nawet nie
> smakuje - oto co znaczy siła marketingu i ciemnoty.
Próbowałem w zaprzyjaźnionej rodzinie zaszczepić taki eksperyment
zdrowotny.
Masła i smalcu się boją - jedzą najtańsze margaryny.
Do tego głowa rodziny ma cukrzycę (II typu).
Od czasu do czasu kupują majonez, którym smarują chleb.
Majonez domowy (żółtko, olej rzepakowy, sól, ew. jakaś musztarda i sok z
cytryny) ma bardzo niski indeks glikemiczny - rewelacja dla cukrzyków (nie
tylko).
Wyliczyłem im, że produkcja majonezu w domu będzie tańsza i zdrowsza niż
zajadanie się margaryną.
Oczywiście tańsza też niż najtańszy majonez z Bierdolonki.
Pokazałem, jak wykonać majonez w 1 minutę (możecie obejrzeć na YT).
Niestety - przyzwyczajenie jest silniejsze.
Najtańsze margaryny wygrały.
--
Trefniś
|