Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <mbfk14$8s3$1@dont-email.me> <54df93eb$0$2174$65785112@news.neostrada.pl>
<7...@4...net>
<54df9ceb$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<54e08f1c$0$2188$65785112@news.neostrada.pl>
<ljc9gfibxh1c.19wjfq1zbkzml$.dlg@40tude.net>
<54e217ef$0$2177$65785112@news.neostrada.pl>
<17aim7e6tpool$.yxo6jlnxbalb$.dlg@40tude.net>
<54e8cf86$0$2187$65785112@news.neostrada.pl>
<zt8xstae1i92$.ykfeknsdt7z0.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<157xg4t9djukd$.60nzid2kkrdw$.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
Date: Mon, 23 Feb 2015 21:34:47 +0100
Message-ID: <1u82uslp2s9xd$.1hlum064wa2nt$.dlg@40tude.net>
Lines: 45
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.142.191
X-Trace: 1424723685 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15053 83.6.142.191:9752
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362225
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 23 Feb 2015 21:28:45 +0100, Trefniś napisał(a):
> W dniu .02.2015 o 19:00 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Dnia Mon, 23 Feb 2015 16:58:44 +0100, Trefniś napisał(a):
>>
>>> Nb. rzadko komu udaje się u nas zerwać z przeświadczeniem, że do chleba
>>> zamiast masła, czy smalcu - _tylko_ margaryna.
>>> Albo że do ciast zamiast masła - wyłącznie margaryna!
>>
>> Obserwuję wśród znajomych, że jedzą te margaryny i masło im już nawet nie
>> smakuje - oto co znaczy siła marketingu i ciemnoty.
>
> Próbowałem w zaprzyjaźnionej rodzinie zaszczepić taki eksperyment
> zdrowotny.
>
> Masła i smalcu się boją - jedzą najtańsze margaryny.
> Do tego głowa rodziny ma cukrzycę (II typu).
> Od czasu do czasu kupują majonez, którym smarują chleb.
>
> Majonez domowy (żółtko, olej rzepakowy, sól, ew. jakaś musztarda i sok z
> cytryny) ma bardzo niski indeks glikemiczny - rewelacja dla cukrzyków (nie
> tylko).
> Wyliczyłem im, że produkcja majonezu w domu będzie tańsza i zdrowsza niż
> zajadanie się margaryną.
> Oczywiście tańsza też niż najtańszy majonez z Bierdolonki.
> Pokazałem, jak wykonać majonez w 1 minutę (możecie obejrzeć na YT).
>
> Niestety - przyzwyczajenie jest silniejsze.
> Najtańsze margaryny wygrały.
>
Wygrały ceną - masło jest już bardzo drogie. Pytanie, kto i dlaczego kupuje
te DROGIE margaryny, ceną nawet przewyższajace masło!
--
XL
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie.
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
|