Data: 2008-02-26 05:53:02
Temat: Re: Przepis na gulasz z świńskich serc
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <4119848878$20080226000444@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> Le lundi 25 f?Švrier 2008 ? 23:06:46, dans
> <w...@n...onet.pl> vous ?Šcriviez :
>
>
> >> Wbrew pozorom serca zalicza sie do podrobow zupelnie nieslusznie.
>
> > A to dlaczego?
>
> > WĹ?adysĹ?aw
>
>
> Dlatego ze jest miesniem,
Ale nie to decyduje o tym co nazywamy podrobami.
> tak jak lydka lub szynka. Tylko mniej
> uzylowanym.
Kto Cię uczył biologii???
>
> A madrosc ludowa zalicza go do podrobow dlatego ze jest "w srodku" -
> tak jak watrobka lub flaczki.
Nie dlatego. I nie żadna mądrość ludowa tylko zwyczaj językowy.
Podrobami od "podrobić" -- podzielić na drobne części, nazywa się po
prostu wszystkie drobne pojedyncze elementy pozostałe po podziale tuszy.
Termin jest przy tym dość konwencjonalny -- Halbański np. zalicz do
podrobów głowy i nogi, z wyjątkiem głów i nóg wieprzowych. Na mocy tej
konwencji serce jest pardygmatycznym przypadkiem podrobów.
Władysław
|