Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepis na gulasz z świńskich serc
Date: Tue, 26 Feb 2008 07:18:33 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 57
Message-ID: <fq0b2c$852$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <fpv65c$5ha$1@news.onet.pl> <1945349567$20080225221514@ewcia.kloups>
<w...@n...onet.pl>
<4119848878$20080226000444@ewcia.kloups>
<w...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abch192.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1204006796 8354 83.6.223.192 (26 Feb 2008 06:19:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 26 Feb 2008 06:19:56 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 080225-0, 2008-02-25), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:310772
Ukryj nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-DA820F.06530226022008@news.onet.pl...
> In article <4119848878$20080226000444@ewcia.kloups>,
> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
>
> > Le lundi 25 f?Švrier 2008 ? 23:06:46, dans
> > <w...@n...onet.pl> vous ?Šcriviez :
> >
> >
> > >> Wbrew pozorom serca zalicza sie do podrobow zupelnie nieslusznie.
> >
> > > A to dlaczego?
> >
> > > WĹ?adysĹ?aw
> >
> >
> > Dlatego ze jest miesniem,
>
> Ale nie to decyduje o tym co nazywamy podrobami.
>
> > tak jak lydka lub szynka. Tylko mniej
> > uzylowanym.
>
> Kto Cię uczył biologii???
> >
> > A madrosc ludowa zalicza go do podrobow dlatego ze jest "w srodku" -
> > tak jak watrobka lub flaczki.
>
> Nie dlatego. I nie żadna mądrość ludowa tylko zwyczaj językowy.
> Podrobami od "podrobić" -- podzielić na drobne części, nazywa się po
> prostu wszystkie drobne pojedyncze elementy pozostałe po podziale tuszy.
> Termin jest przy tym dość konwencjonalny -- Halbański np. zalicz do
> podrobów głowy i nogi, z wyjątkiem głów i nóg wieprzowych. Na mocy tej
> konwencji serce jest pardygmatycznym przypadkiem podrobów.
>
> Władysław
W mojej świadomosci, kształtowanej przez długie już życie, podroby
dotyczą drobiu - ptactwa (prócz patrochów), zaś zwierzyny domowej jak i
łownej - środki - płuca, serce, śledziona, czasem wątroba i nerki -
lokalnie, niektórzy doliczają do nich także krowie wymiona. Z wymion po
ugotowaniu i pokrojeniu na dość grube plastry, wyżyłowaniu (usunięciu
kanałów mlecznych i naczyń krwionośnych można było podać z sosem chrzanowym
lub musztardowym (jak ozorki) lub usmażyć opanierowane jak kotlety
schabowe - pychotka.
Ogólnie są one wielce smakowite, ale wiele osób nie jada nawet żołądków
bydlęcych, bo im się flaki źle kojarzą. Wyroby garmażeryjne ze środków, to
głównie salcesony, pasztetowe i w galaretach - do szybkiego zużycia. Reszta
"prawdziwego mięsa" nadaje się na wyroby o długim okresie przechowywania
(wędzone, peklowane wcześniej ozory, szynki, czy kiełbasy...
Same patrochy też miały zastosowanie - jelitko oczyszczone, pokrojone na
krótkie kawałki w rosole kurzym udawalo flaczki, podroby - żołądki, serca i
wątróbki - doskonałe dla dzieci - prosto z rosołu lub np. z marchewką i
groszkiem - potrawka do ziemniaków.
|