Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Justyna Vicky S." <v...@t...poczta.bez.gazeta.tego.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przygotowania do świąt...
Date: Mon, 19 Dec 2011 23:30:23 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 54
Message-ID: <jcodu0$dkf$1@inews.gazeta.pl>
References: <jco9v0$1a9$1@inews.gazeta.pl> <jcobts$35g$1@news.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 79.110.200.149
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1324333824 13967 79.110.200.149 (19 Dec 2011 22:30:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 19 Dec 2011 22:30:24 +0000 (UTC)
X-Antivirus-Status: Clean
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-User: vickys81
X-Antivirus: avast! (VPS 111219-0, 2011-12-19), Outbound message
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:339895
Ukryj nagłówki
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:jcobts$35g$1@news.icm.edu.pl...
>W dniu 2011-12-19 22:22, Justyna Vicky S. pisze:
>> ... jak u Was przebiegają. Coś nowego oryginalnego robicie?
>>
>> Ja jutro zabieram się za rybe po grecku wg przepisu medei i XL (a tak
>> sobie połączylam) :)
>> I paszteciki będę jutro produkować :)
>> Rolady wolowe na 1 dzień świąt zaraz wylądują w zamrażalniku.
>> Ciasto na ciasteczka orzechowe się chłodzi, pewnie jutro hurtem będe piec
>> :)
>>
>>
>> Znaczną większość i tak robi matula, bo u niej w tym rokuz rodzinką na
>> święta będę.
>
> U nas pierniczki już upieczone, a nawet częściowo polakierowane (na
> czwartek :) ).
> Poza tym mam kapustę z grzybami już zamrożoną. Dzisiaj zrobiłam farsz do
> uszek, ale już mi się nie chciało lepić.
> Planuję po raz pierwszy zrobić karpia w galarecie, bo pieczony będzie tym
> razem łosoś. Poza tym to co zwykle, ale na razie w planach - barszcz, może
> też grzybowa, śledzie pewnie na dwa sposoby, rolada makowa, keks (jak
> zdążę), a na świąteczny obiad te roladki planuję i kacze piersi.
> Zobaczymy, co z tego wyjdzie.
>
>
To i tak nieźle roboty przed Toba :)
Ja jutro będe piekła paszteciki i ciastka. I robila rybę po grecku. Mąż
zażyczył sobie galaretkę to kolejny dzień zejdzie mi na nią - może i nie
wigilijne danie, ale znika u nas w tempie ekspresowym. Potem jeszcze jakieś
drobiazgi typu babeczki. W zadadzie znacząca większość zrobi mama.
Umówiłyśmy się, że zrobię kilka rzeczy żeby jej było lżej. Zresztą wieźć to
wszystko to też trochę bez sensu. Mam pysznego dorsza na wigilię to tylko
rozmrożę i będziemy smażyć. Zresztą rybę to zawsze na ostatni moment
smażymy/pieczemy.
Moja mama robiła kapustę z grochem i grzybami. Przed dodaniem część odłożyła
i miala nadzienie do krokietów ;) Barszczyk i zupa grzybowa to podstawa,
choć rodzina ojczyma tradycyjnie robi zupę owocową z fasolą :) Śmieję się
zawsze, że to kompot z suszu z fasolą. Bo w sumie tak to wygląda i smakuje
:))) Ja wolę barszcz.
Z innych rzeczy to zapowiada się pieczony schabik z żurawiną, karp w
galarecie, z deserów: jakiś sernik i kopiec kreta ;) No i oczywiście makówki
:)) Kurde, już ślinotoku dostałam, choć ja rzadko słodkie jem....
Pozdrawiam.
--
Justyna Vicky S.
|