Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix
.pl!news-out1.kabelfoon.nl!newsfeed.kabelfoon.nl!bandi.nntp.kabelfoon.nl!198.18
6.194.249.MISMATCH!news-out.readnews.com!transit3.readnews.com!postnews.google.
com!x16g2000prn.googlegroups.com!not-for-mail
From: Panslavista <p...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przyrządzanie tatara.
Date: Thu, 22 Jan 2009 02:22:36 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 60
Message-ID: <0...@x...googlegroups.com>
References: <1...@4...net>
<18da1614bd08q$.huqkw2ofvuuk.dlg@40tude.net> <gl6t3o$897$1@news.onet.pl>
<gl70ib$3tf$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<a9evpsb81qz5.s767ikw3mgpe$.dlg@40tude.net>
<f...@i...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 83.6.246.99
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1232619761 10991 127.0.0.1 (22 Jan 2009 10:22:41 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Thu, 22 Jan 2009 10:22:41 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: x16g2000prn.googlegroups.com; posting-host=83.6.246.99;
posting-account=VxowYgoAAACXIUj-wSbzn1nmOoh3KrQ2
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FDM; .NET CLR
1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:319195
Ukryj nagłówki
On 21 Sty, 13:29, Panslavista <p...@g...com> wrote:
> On 21 Sty, 12:57, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
>
>
>
>
> > Dnia Wed, 21 Jan 2009 12:20:55 +0100, Misiek napisał(a):
>
> > > Użytkownik "Roman Rumpel" <r...@s...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> > >news:gl6t3o$897$1@news.onet.pl...
> > >> Ikselka pisze:
> > >>> Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
>
> > >>>> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
> > >>>> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji jedzenia
> > >>>> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się przyrządzać
> > >>>> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
> > >>>> różnych gatunkach wołowiny.
>
> > >>> :-O
> > >>> O nie, co to, to nie: musi być koniecznie polędwica, końskiej co prawda
> > >>> nie uświadczysz, no ale wołowa.
>
> > >> Co to to nie
>
> > >> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo zrazowej.
>
> > > O szlachetnosci tatara swiadczy wlasnie to, ze jest z poledwicy wolowej..
> > > Najszlachetniejszej czesci wolu :-)
>
> > Właśnie to jest klasyczny tatar :-)
>
> > > Niektorzy dodaja jeszcze szprotki wedzone.. to tak a propos... ja osobiscie
> > > dodaje jeszcze odrobinke maggi lub sosu sojowo-grzybowego (wtedy nie daje
> > > soli).
> > > I pieprz oczywiscie... (niektorzy daja pieprz bialy).
>
> > Ja daję biały, bo jest łagodniejszy.- Ukryj cytowany tekst -
>
> > - Pokaż cytowany tekst -
>
> Tatar robią z Rosjanina, w/g przysłowia rosyjskiego - "poskrob
> Rosjanina, a okaże się, że to Tatar".- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
Mała dygresja - badania DNA na ludności Rosji, gdzie ruchy ludności
były najmniejsze wykazały, ze geny ich były dokładnie te same co w
Polakach i Ukraińcach (Chazarzy tam nie moskowali)...
|