Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix
.pl!news-out1.kabelfoon.nl!newsfeed.kabelfoon.nl!bandi.nntp.kabelfoon.nl!198.18
6.194.249.MISMATCH!news-out.readnews.com!transit3.readnews.com!postnews.google.
com!x16g2000prn.googlegroups.com!not-for-mail
From: Panslavista <p...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przyrządzanie tatara.
Date: Thu, 22 Jan 2009 08:04:15 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 76
Message-ID: <8...@x...googlegroups.com>
References: <1...@4...net>
<18da1614bd08q$.huqkw2ofvuuk.dlg@40tude.net> <gl6t3o$897$1@news.onet.pl>
<gl70ib$3tf$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<a9evpsb81qz5.s767ikw3mgpe$.dlg@40tude.net>
<f...@i...googlegroups.com>
<0...@x...googlegroups.com>
<uywg1opt8p2k$.z5l3ddkw8nn5$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 83.6.246.99
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1232640255 11190 127.0.0.1 (22 Jan 2009 16:04:15 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Thu, 22 Jan 2009 16:04:15 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: x16g2000prn.googlegroups.com; posting-host=83.6.246.99;
posting-account=VxowYgoAAACXIUj-wSbzn1nmOoh3KrQ2
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FDM; .NET CLR
1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:319200
Ukryj nagłówki
On 22 Sty, 16:44, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Thu, 22 Jan 2009 02:22:36 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):
>
>
>
>
>
> > On 21 Sty, 13:29, Panslavista <p...@g...com> wrote:
> >> On 21 Sty, 12:57, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
> >>> Dnia Wed, 21 Jan 2009 12:20:55 +0100, Misiek napisał(a):
>
> >>> > Użytkownik "Roman Rumpel" <r...@s...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> >>> >news:gl6t3o$897$1@news.onet.pl...
> >>> >> Ikselka pisze:
> >>> >>> Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
>
> >>> >>>> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
> >>> >>>> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji jedzenia
> >>> >>>> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się przyrządzać
> >>> >>>> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
> >>> >>>> różnych gatunkach wołowiny.
>
> >>> >>> :-O
> >>> >>> O nie, co to, to nie: musi być koniecznie polędwica, końskiej co prawda
> >>> >>> nie uświadczysz, no ale wołowa.
>
> >>> >> Co to to nie
>
> >>> >> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo zrazowej.
>
> >>> > O szlachetnosci tatara swiadczy wlasnie to, ze jest z poledwicy wolowej..
> >>> > Najszlachetniejszej czesci wolu :-)
>
> >>> Właśnie to jest klasyczny tatar :-)
>
> >>> > Niektorzy dodaja jeszcze szprotki wedzone.. to tak a propos... ja osobiscie
> >>> > dodaje jeszcze odrobinke maggi lub sosu sojowo-grzybowego (wtedy nie daje
> >>> > soli).
> >>> > I pieprz oczywiscie... (niektorzy daja pieprz bialy).
>
> >>> Ja daję biały, bo jest łagodniejszy.- Ukryj cytowany tekst -
>
> >>> - Pokaż cytowany tekst -
>
> >> Tatar robią z Rosjanina, w/g przysłowia rosyjskiego - "poskrob
> >> Rosjanina, a okaże się, że to Tatar".- Ukryj cytowany tekst -
>
> >> - Pokaż cytowany tekst -
>
> > Mała dygresja - badania DNA na ludności Rosji, gdzie ruchy ludności
> > były najmniejsze wykazały, ze geny ich były dokładnie te same co w
> > Polakach i Ukraińcach (Chazarzy tam nie moskowali)...
>
> Ale wiesz o tym, że 7/8 populacji Europy i Azji nosi w sobie geny Dżingis
> Chana?
> :-)- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
To Ty musisz mieć od Dzingis - Hanki...
A tatara mozna zrobić z jelenia lub łosiua...
|