Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przyrządzanie tatara.
Date: Thu, 22 Jan 2009 18:09:50 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 72
Message-ID: <12t7wz2iayw8f$.ab6l28h944up.dlg@40tude.net>
References: <1...@4...net>
<18da1614bd08q$.huqkw2ofvuuk.dlg@40tude.net> <gl6t3o$897$1@news.onet.pl>
<gl70ib$3tf$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<a9evpsb81qz5.s767ikw3mgpe$.dlg@40tude.net>
<f...@i...googlegroups.com>
<0...@x...googlegroups.com>
<uywg1opt8p2k$.z5l3ddkw8nn5$.dlg@40tude.net>
<8...@x...googlegroups.com>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bmg52.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1232644193 14658 83.28.226.52 (22 Jan 2009 17:09:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 22 Jan 2009 17:09:53 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:319203
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 22 Jan 2009 08:04:15 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):
> On 22 Sty, 16:44, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> Dnia Thu, 22 Jan 2009 02:22:36 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):
>>
>>
>>
>>
>>
>>> On 21 Sty, 13:29, Panslavista <p...@g...com> wrote:
>>>> On 21 Sty, 12:57, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>
>>>>> Dnia Wed, 21 Jan 2009 12:20:55 +0100, Misiek napisał(a):
>>
>>>>> > Użytkownik "Roman Rumpel" <r...@s...gazeta.pl> napisał w wiadomości
>>>>> >news:gl6t3o$897$1@news.onet.pl...
>>>>> >> Ikselka pisze:
>>>>> >>> Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
>>
>>>>> >>>> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
>>>>> >>>> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji jedzenia
>>>>> >>>> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się przyrządzać
>>>>> >>>> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
>>>>> >>>> różnych gatunkach wołowiny.
>>
>>>>> >>> :-O
>>>>> >>> O nie, co to, to nie: musi być koniecznie polędwica, końskiej co prawda
>>>>> >>> nie uświadczysz, no ale wołowa.
>>
>>>>> >> Co to to nie
>>
>>>>> >> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo zrazowej.
>>
>>>>> > O szlachetnosci tatara swiadczy wlasnie to, ze jest z poledwicy wolowej..
>>>>> > Najszlachetniejszej czesci wolu :-)
>>
>>>>> Właśnie to jest klasyczny tatar :-)
>>
>>>>> > Niektorzy dodaja jeszcze szprotki wedzone.. to tak a propos... ja osobiscie
>>>>> > dodaje jeszcze odrobinke maggi lub sosu sojowo-grzybowego (wtedy nie daje
>>>>> > soli).
>>>>> > I pieprz oczywiscie... (niektorzy daja pieprz bialy).
>>
>>>>> Ja daję biały, bo jest łagodniejszy.- Ukryj cytowany tekst -
>>
>>>>> - Pokaż cytowany tekst -
>>
>>>> Tatar robią z Rosjanina, w/g przysłowia rosyjskiego - "poskrob
>>>> Rosjanina, a okaże się, że to Tatar".- Ukryj cytowany tekst -
>>
>>>> - Pokaż cytowany tekst -
>>
>>> Mała dygresja - badania DNA na ludności Rosji, gdzie ruchy ludności
>>> były najmniejsze wykazały, ze geny ich były dokładnie te same co w
>>> Polakach i Ukraińcach (Chazarzy tam nie moskowali)...
>>
>> Ale wiesz o tym, że 7/8 populacji Europy i Azji nosi w sobie geny Dżingis
>> Chana?
>> :-)- Ukryj cytowany tekst -
>>
>> - Pokaż cytowany tekst -
>
> To Ty musisz mieć od Dzingis - Hanki...
A kto mnie tam wie - Imperium Osmańskie zagroziło w pewnym momencie
Habsburgom i Watykanowi, nasz Sobieski wreszcie spod Wiednia je wykopsał,
ale kto wie, czy o Tschechy nie zahaczyli po drodze, uciekając...
>
> A tatara mozna zrobić z jelenia lub łosiua...
Yhy, z UEsia nalepiej :-)
|