Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!peer03.iad.highwind
s-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx01.iad01.new
shosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl
!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Fragile <s...@o...pl>
Subject: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <13jvn4ruy76qr.i845qb09ptco$.dlg@40tude.net>
<52bebe69$0$2370$65785112@news.neostrada.pl>
<52bec212$0$2138$65785112@news.neostrada.pl>
<52bec6ef$0$2146$65785112@news.neostrada.pl>
<52bec87c$0$2172$65785112@news.neostrada.pl>
<52c47eed$0$2365$65785112@news.neostrada.pl>
<kyid304istaj$.jw992son5041.dlg@40tude.net>
<ogorep0xbcpj$.1gjluidj3l366$.dlg@40tude.net>
<52c5635b$0$2164$65785112@news.neostrada.pl>
<1bjhvreu0qxuo$.148kl7j3ydgik$.dlg@40tude.net>
<52c5a3bf$0$2184$65785112@news.neostrada.pl>
<z36j0hamhkbb$.1lqm4fi1226zz$.dlg@40tude.net>
<52c5afd7$0$2375$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Thu, 2 Jan 2014 23:59:39 +0100
Message-ID: <82o45fzduvi9$.j51r954jv8rm$.dlg@40tude.net>
Lines: 63
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.172.104
X-Trace: 1388703578 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2175 95.49.172.104:51723
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 4113
X-Received-Body-CRC: 3227843675
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353844
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 02 Jan 2014 19:28:38 +0100, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2014-01-02 18:56, obywatel Fragile uprzejmie donosi:
>> Dnia Thu, 02 Jan 2014 18:37:02 +0100, Qrczak napisał(a):
>>> Dnia 2014-01-02 17:42, obywatel Fragile uprzejmie donosi:
>>>> Dnia Thu, 02 Jan 2014 14:02:18 +0100, Qrczak napisał(a):
>>>>> Dnia 2014-01-01 23:19, obywatel Fragile uprzejmie donosi:
>>>>>> Dnia Wed, 1 Jan 2014 23:14:57 +0100, Fragile napisał(a):
>>>>>>> Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
>>>>>>>>
>>>>>>>> Albo zrobić z nich po prostu
>>>>>>>> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
>>>>>>>> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>>>>>>>>
>>>>>>> Nienienie, nie dodaje się ziemniaków.
>>>>>>>
>>>>>> Oczywiscie, nikt nikomu nie broni dodać :), ale w Skandynawii nigdy nie
>>>>>> spotkałam się z tym, by ktoś dodawał. O restauracjach nie mówię, bo tam to
>>>>>> różne rzeczy się dodaje... :)
>>>>>
>>>>> Zaintrygowałaś...
>>>>> A możesz podać skandynawski skład?
>>>>>
>>>> Zbliżony do polskiego :) Często mieszają kilka gatunków mięs, bułkę
>>>> (najczęściej tartą), cebulę, jajko, zioła (jakie kto lubi), śmietanę lub
>>>> mleko lub wywar z mięsa, sól, pieprz. Główna różnica jest w ilości
>>>> dodawanej bułki, mleka/śmietany. Dodają tego sporo. Owszem, spotkałam się z
>>>> przepisami, w których są ziemniaki, ale Duńczyków czy Szwedów, którzy by je
>>>> dodawali nie spotkałam :) Ale wyrocznią nie jestem przecież :)
>>>
>>> Tylko mnie się bułka tarta kłóci z soczystością, którą by chciała
>>> osiągnąć Ewa.
>>>
>> Te skandynawskie nie są takie bardzo soczyste. Bardziej suche niż
>> soczyste :)
>
> Wiem, wiem, są raczej suche i zbite w sobie. No ale zwykle jada się z
> sosem i żurawiną, one dają "mokrość" daniu.
> A Ewa chciała soczyste. Tak sobie teraz dumam, może niekoniecznie ta
> soczystość musiałaby być ową "mokrością". Może jakby były pulchniejsze
> (przez dodanie białka ubitego na pianę), to by się suche nie wydawały...
>
Może. Nigdy nie dodawałam piany z białek do klopsików, ale skoro pasztet
się robi lżejszy/pulchniejszy, to może i klopsik by się taki zrobił :)
>
> > Chcąc osiągnąć soczystość, z dużej ilosci bułki tartej bym
>> raczej zrezygnowała.
>>>
>>> Aczkolwiek dużo tu może zależeć od śmietany.
>>>
>> Też tak myślę. Jeśli ktoś lubi baaardzo soczyste, to chyba powinien dodać
>> mniej bułki, a więcej śmietany/mleka. No i ta cebulka podsmażona :)
>
> Klopsiki najbardziej lubię w wersji arabiańszczańskiej. Bez buły, bez
> mleka, cebuli minimalnie. Za to dużo czosnku, kolendry i innego zielska
> przyprawowego.
>
Ooo tak, to tygryski lubiły* najbardziej :) Kebabczetopodobne :)
*jak jeszcze jadły mięso
--
Pozdrawiam,
M.
|