Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.man.poznan.pl!n
ews-fra1.dfn.de!npeer.de.kpn-eurorings.net!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news
.tele.dk!newsfeed.icl.net!newsfeed.fjserv.net!proxad.net!feeder2-1.proxad.net!n
ews3-1.free.fr!not-for-mail
From: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <bi5dpp$e19$1@nemesis.news.tpi.pl>
<4...@n...onet.pl>
<bi5j69$106$07$1@news.t-online.com>
<Nxs1b.267626$rsJ.204523@news04.bloor.is.net.cable.rogers.com>
<3f46a218$0$26426$626a54ce@news.free.fr>
<1g050pl.1c0rdaw188ouj9N%wlos@tele.com.pl>
Subject: Re: Pstrąg
Date: Sat, 23 Aug 2003 12:41:04 +0200
Organization: Niesz & Niesz Ltd
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Lines: 46
Message-ID: <3f4743e3$0$6219$626a54ce@news.free.fr>
NNTP-Posting-Date: 23 Aug 2003 12:37:23 MEST
NNTP-Posting-Host: 212.198.41.58
X-Trace: 1061635043 news3-1.free.fr 6219 212.198.41.58:1097
X-Complaints-To: a...@p...net
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:170921
Ukryj nagłówki
Dans la news:1g050pl.1c0rdaw188ouj9N%wlos@tele.com.pl,
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> a écrit:
> Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> wrote:
>
>>
>>
>> <troll>
>> Nie wiedzialam o tum ze lyzka migdalow jest intensywnym dodatkiem...
>> <koniec/troll>
>
> Migdaly maja dosc charaktrystyczny aromat kwasu pruskiego, ktory
> niekoniecznie pasuje do pstraga.
Mowisz o gorzkich migdalach, ja mialam na mysli slodkie
> Co prawda ostatnio sprowadzaja do nas migdaly z Kaliforni pozbawione
> jakiegokolwiek smaku czy zapachu, ale w takim razie po co je dodawc do
> cztegokolwiek? W dawnych przepisach kaza platki migdalow przed
> dodaniem do pstraga zarumienic na patelni.
> Tak czy inaczej "truite aux amandes" to typowy wynalazej zawodowych
> restauratorow, majacy uchodzic za wykwintne danie, a na celu majacy
> wyciagnac pienidze od Amerykanow w Paryzu.
Dlaczego tylko od Amerykanow ? ;-)
Co do reszty, to niezupelnie sie zgadzam, nawet powiem wiecej : zupelnie
sie nie zgadzam...
Kuchnia to nie tylko mieszanie smakow ale tysz i tekstur i konsystencji.
Np. w pstragu w migdalach midgaly pozwalaja uzyskac aspekt "chrupiacy"
nie lamiac jednoczesnie smaku ryby.
Inny przyklad to kruszonka na ciescie, kleks bitej smietany na lodach,
itd, itd.
>> De gustibus non disputandum
> De gustibus est disputandum!
> A zreszta dyskusja o tym co dobre, nie jest dyskusja o gustach.
Zgadzam sie, jezeli "dobre" oznacza w tym zdaniu jakosc produktow.
Nie zgadzam sie, jezeli "dobre" oznacza "to co mi smakuje" (nienawidze
watrobki, nawet cielecej, ktora dla wielu osob jest najsmaczniejsza
potrawa pod sloncem).
Ewcia
--
Niesz !
|