Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!newsfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news
.neostrada.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Puree z grochu - do golonki.
Date: Tue, 1 Apr 2008 23:55:20 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 30
Message-ID: <61r397wc9e27$.4fd2t8c9yasf$.dlg@40tude.net>
References: <1eokqhw2y2kw8$.o2u0srrr1dc5.dlg@40tude.net> <fsu79n$a6q$1@news.onet.pl>
<1w8femchqn8nx.1u4bboedvvxw9$.dlg@40tude.net> <fsu9np$h44$1@news.onet.pl>
Reply-To: e...@o...pl
NNTP-Posting-Host: blt229.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1207087534 14425 83.28.213.229 (1 Apr 2008
22:05:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 1 Apr 2008 22:05:34 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:312020
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 1 Apr 2008 23:33:47 +0200, Dorota *** napisał(a):
>> Właściwie ich nie przecieram, bo same się rozpadają - tak częściowo, bo
>> lubię, aby w szarlotce były spore kawałki jabłek zanurzone w musie z nich
>> samych.
>>
> Dzięki za Twój przepis, ja do tej pory ścierałam jabłka na tarce i smażyłam
> w garnku na gazie (bez cukru, więc Cię rozumiem, nawet renety szare).
> Spróbuję wg Twojego przepisu w tym roku.
> Pytałam, jak robisz przecier,bo czasem w przepisach, zwłaszcza kuchni z USA
> stoi: szklanka przecieru jabłkowego i oni to rozumieją jako szklankę
> prawie-soku.
> Faktycznie, przecier w tradycyjnym rozumieniu _przynajmniej u nas na
> Podkarpaciu_i w górach sądeckich_ to to nie jest :-).
> Wg tracycji rodzinnej słoiki wygotowywałam, potem tylko wyparzałam, potem
> (dzięki grupie) wyparzałam w piekarniku (to najgorszy moment robienia
> przetworów - to przygotowywanie słoików do załadowania). Niestety, zmywarki
> nie mam gdzie wstawić w mojej "ogromnej" kuchni, choc marzę o niej
> nieustająco i nawet stać by mnie było na jej zakup.
>
> Pozdrwawiam i dzięki za przepis jeszcze raz
> Dorota
Proszę bardzo.
Podpowiem, że warto ten muso-przecier ;-) zapakowac także i do małych
słoików - moje dzieci np. bardzo lubiły taki nawet nie posłodzony (jabłka
są przecież dotatecznie słodkie, kiedy jemy je na surowo, więc i przecier
też), wprost ze słoika, podjadać łyżeczką. Nadal zresztą lubią, choć już są
starymi babskami :-)
|