Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pyszny biały ser. Re: Pyszny biały ser.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pyszny biały ser.

« poprzedni post następny post »
Data: 2017-05-18 07:45:40
Temat: Re: Pyszny biały ser.
Od: Roman Rogóż <r...@s...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu 2017-05-18 o 01:39, Animka pisze:
> W dniu 2017-05-17 o 14:51, Trefniś pisze:
>> W dniu .05.2017 o 12:02 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>>
>> Never ending story...
>>
>> Nie rozumiem, po co dołączam swoje uwagi.
>> Bo przecież każdy przepis Ikselki jest "jedynie słuszny" i próba
>> dyskusji jest odpowiednio nagradzana. Wszyscy powinni mieć identyczny
>> gust!
>> :)
>>
>>> Mleko w dwóch butelkach szczepię śmietaną (2 łyżki/butelkę), zakręcam,
>>> szejkuję w celu rozprowadzenia szczepów bakterii mlekowych, odstawiam w
>>> ciepłe miejsce.
>>
>> Ciepłe miejsce oznacza temperaturę pokojową!
>> Nie radzę przekraczać 24 st. C - bakterie kwasu mlekowego świetnie radzą
>> sobie w tych temperaturach, choć mleko będzie się zsiadać odrobinę
>> dłużej.
>> W wyższych temperaturach znacznie lepsze warunki mają drożdże
>> rozkładające laktozę (niektóre szczepy nawet zwykłych Saccharomyces
>> cerevisiae), oraz pleśnie Geotrichum candidum.
>>
>>
>>
>>> Po 2 dobach zawartość wyciskam z butelek (obie równocześnie) do garnka z
>>> gotującymi się 2 litrami słodkiego mleka.
>>
>> Mieszanie mleka słodkiego z kwaśnym ma na celu otrzymanie mniej kwaśnego
>> sera.
>> Znacznie lepiej jest użyć mleka wyłącznie kwaśnego, ale ukwaszonego
>> trochę krócej.
>> Wtedy jest smaczniej i otrzymujemy lepszą strukturę sera.
>>
>> Natomiast przestrzegam przed gotowaniem mleka - ser będzie twardy i
>> suchy.
>> Oczywiście ktoś może lubić taki twardy ser, ale radziłbym podgrzewać do
>> temperatury ok. 50 st. Celsjusza, sprawdzać można palcem.
>>
>> (...)
>>
>> Pozostała część przepisu nie wzbudza większych zastrzeżeń.
>
> Serków rożnych do wyboru do koloru jest w pobliskim sklepie spożywczym.
> Mam swój ulubiony i twarożek i serek. Dodaję śmietankę oraz sporo cukru,
> wymieszam i mam cos bardzo dobrego. Można jeśc sam lub do chleba z
> maslem czy do naleśników. Pycha. Serki też są robione z mleka i po co
> tak się chrzanić.
>
>
Tu nie chodzi o to ser, ale o hobby. Jak z wędkarstwem albo winiarstwem

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
18.05 Ikselka
18.05 Ikselka
18.05 FEniks
18.05 Ikselka
18.05 Roman Rogóż
18.05 Ikselka
18.05 FEniks
18.05 Ikselka
18.05 Roman Rogóż
18.05 Roman Rogóż
18.05 Ikselka
18.05 Ikselka
18.05 Akarm
18.05 Ikselka
18.05 Animka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?