Data: 2017-05-18 07:45:40
Temat: Re: Pyszny biały ser.
Od: Roman Rogóż <r...@s...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2017-05-18 o 01:39, Animka pisze:
> W dniu 2017-05-17 o 14:51, Trefniś pisze:
>> W dniu .05.2017 o 12:02 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>>
>> Never ending story...
>>
>> Nie rozumiem, po co dołączam swoje uwagi.
>> Bo przecież każdy przepis Ikselki jest "jedynie słuszny" i próba
>> dyskusji jest odpowiednio nagradzana. Wszyscy powinni mieć identyczny
>> gust!
>> :)
>>
>>> Mleko w dwóch butelkach szczepię śmietaną (2 łyżki/butelkę), zakręcam,
>>> szejkuję w celu rozprowadzenia szczepów bakterii mlekowych, odstawiam w
>>> ciepłe miejsce.
>>
>> Ciepłe miejsce oznacza temperaturę pokojową!
>> Nie radzę przekraczać 24 st. C - bakterie kwasu mlekowego świetnie radzą
>> sobie w tych temperaturach, choć mleko będzie się zsiadać odrobinę
>> dłużej.
>> W wyższych temperaturach znacznie lepsze warunki mają drożdże
>> rozkładające laktozę (niektóre szczepy nawet zwykłych Saccharomyces
>> cerevisiae), oraz pleśnie Geotrichum candidum.
>>
>>
>>
>>> Po 2 dobach zawartość wyciskam z butelek (obie równocześnie) do garnka z
>>> gotującymi się 2 litrami słodkiego mleka.
>>
>> Mieszanie mleka słodkiego z kwaśnym ma na celu otrzymanie mniej kwaśnego
>> sera.
>> Znacznie lepiej jest użyć mleka wyłącznie kwaśnego, ale ukwaszonego
>> trochę krócej.
>> Wtedy jest smaczniej i otrzymujemy lepszą strukturę sera.
>>
>> Natomiast przestrzegam przed gotowaniem mleka - ser będzie twardy i
>> suchy.
>> Oczywiście ktoś może lubić taki twardy ser, ale radziłbym podgrzewać do
>> temperatury ok. 50 st. Celsjusza, sprawdzać można palcem.
>>
>> (...)
>>
>> Pozostała część przepisu nie wzbudza większych zastrzeżeń.
>
> Serków rożnych do wyboru do koloru jest w pobliskim sklepie spożywczym.
> Mam swój ulubiony i twarożek i serek. Dodaję śmietankę oraz sporo cukru,
> wymieszam i mam cos bardzo dobrego. Można jeśc sam lub do chleba z
> maslem czy do naleśników. Pycha. Serki też są robione z mleka i po co
> tak się chrzanić.
>
>
Tu nie chodzi o to ser, ale o hobby. Jak z wędkarstwem albo winiarstwem
|