Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: Roman Rogóż <r...@s...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pyszny biały ser.
Date: Thu, 18 May 2017 07:45:40 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 52
Message-ID: <ofjcos$v2g$2@node2.news.atman.pl>
References: <591c1fc8$0$15193$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<ofin18$pde$1@news.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: med-net.szpitaljp2.krakow.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1495086684 31824 149.156.180.135 (18 May 2017 05:51:24
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 18 May 2017 05:51:24 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
Thunderbird/52.1.0
In-Reply-To: <ofin18$pde$1@news.icm.edu.pl>
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376860
Ukryj nagłówki
W dniu 2017-05-18 o 01:39, Animka pisze:
> W dniu 2017-05-17 o 14:51, Trefniś pisze:
>> W dniu .05.2017 o 12:02 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>>
>> Never ending story...
>>
>> Nie rozumiem, po co dołączam swoje uwagi.
>> Bo przecież każdy przepis Ikselki jest "jedynie słuszny" i próba
>> dyskusji jest odpowiednio nagradzana. Wszyscy powinni mieć identyczny
>> gust!
>> :)
>>
>>> Mleko w dwóch butelkach szczepię śmietaną (2 łyżki/butelkę), zakręcam,
>>> szejkuję w celu rozprowadzenia szczepów bakterii mlekowych, odstawiam w
>>> ciepłe miejsce.
>>
>> Ciepłe miejsce oznacza temperaturę pokojową!
>> Nie radzę przekraczać 24 st. C - bakterie kwasu mlekowego świetnie radzą
>> sobie w tych temperaturach, choć mleko będzie się zsiadać odrobinę
>> dłużej.
>> W wyższych temperaturach znacznie lepsze warunki mają drożdże
>> rozkładające laktozę (niektóre szczepy nawet zwykłych Saccharomyces
>> cerevisiae), oraz pleśnie Geotrichum candidum.
>>
>>
>>
>>> Po 2 dobach zawartość wyciskam z butelek (obie równocześnie) do garnka z
>>> gotującymi się 2 litrami słodkiego mleka.
>>
>> Mieszanie mleka słodkiego z kwaśnym ma na celu otrzymanie mniej kwaśnego
>> sera.
>> Znacznie lepiej jest użyć mleka wyłącznie kwaśnego, ale ukwaszonego
>> trochę krócej.
>> Wtedy jest smaczniej i otrzymujemy lepszą strukturę sera.
>>
>> Natomiast przestrzegam przed gotowaniem mleka - ser będzie twardy i
>> suchy.
>> Oczywiście ktoś może lubić taki twardy ser, ale radziłbym podgrzewać do
>> temperatury ok. 50 st. Celsjusza, sprawdzać można palcem.
>>
>> (...)
>>
>> Pozostała część przepisu nie wzbudza większych zastrzeżeń.
>
> Serków rożnych do wyboru do koloru jest w pobliskim sklepie spożywczym.
> Mam swój ulubiony i twarożek i serek. Dodaję śmietankę oraz sporo cukru,
> wymieszam i mam cos bardzo dobrego. Można jeśc sam lub do chleba z
> maslem czy do naleśników. Pycha. Serki też są robione z mleka i po co
> tak się chrzanić.
>
>
Tu nie chodzi o to ser, ale o hobby. Jak z wędkarstwem albo winiarstwem
|