Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!peer03.fr7!news.highwinds-
media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.
neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Pytanie do XL
References: <5...@g...com>
<1gpl8frjoriyh$.100xjthw42djg$.dlg@40tude.net>
<mkrgnu$gad$1@node1.news.atman.pl> <mkrreb$ie5$1@dont-email.me>
<mkru67$i79$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5575d8bb$0$2189$65785112@news.neostrada.pl>
<5575da1c$0$27523$65785112@news.neostrada.pl>
<5575ea66$0$2206$65785112@news.neostrada.pl>
<ml505k$vrh$1@mx1.internetia.pl>
<55760787$0$27509$65785112@news.neostrada.pl>
<ml5tr1$f5f$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<ml6jd9$5st$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<ml8gqc$3gn$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<ml9786$q6q$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<ml9thm$iej$1@node1.news.atman.pl>
Organization: : : :
Date: Wed, 10 Jun 2015 20:22:24 +0200
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 43
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1433960544 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2189 77.253.217.116:18939
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3305
X-Received-Body-CRC: 1625468537
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364215
Ukryj nagłówki
Pani Basia napisała:
>> Widziałem. Poziom akwarel taki, że zadowoli przeciętnego odbiorcę,
>> można by było coś takiego powiesić na ścianie bez poczucia wstydu.
>> Tym bardziej należy żałować, że nie chcieli nieszczęśnika przyjąć
>> na tę cholerną akademię. Świat byłby lepszy.
>
> Też widziałam, co prawda tylko w internecie. A teraz obejrzałam dla
> przypomnienia na nowo. No nie, słabe są, te na Bramie F. czy innych
> Jarmarkach Dominikańskich podobne, a wiele bardziej sprawnych.
Bramę F. można przyjąć za wyznacznik przeciętności. Gorsze rzeczy
też tam widywałem. W sumie ci po akademiach też nie wszyscy artyści
wiekopomni. Ciekawe, czy ktoś jeszcze pamięta tego, co podsiadł
miejsce Adolfowi H.
>> Dobra kawa z czasem traci na dobroci -- tak bym to ujął. Rzecz to
>> zrozumiała, wziąwszy pod uwage te wszystkie aromaty świeżo mielonego
>> ziarna. Tutaj czas należy winić, a nie szabaśnik albo termos.
>
> Wypijam gorącą i nie ma czasu się oddobrzyć.
Z omletem też tak, a z sufletem jeszcze bardziej. Są rzeczy szybko
przemijające na tym świecie, trzeba ich używać póki czas. I nawet
to dobrze urządzone jest, moim zdaniem.
>> Termos może nawet byłby lepszy, choć trudno zrobić w nim eksperyment
>> z małym espresso.
>
> Próbowałam, malutki termos i większe espresso. Paskuda z termosu.
Ja nawet nie próbowałem, efekt łatwo przewidzieć. Do termosu są inne
gatunki kawy. Instant. Pośledniejsze, a może po prostu inne.
> Rura! tak jeszcze słyszałam na szabaśnik. Wstawię do rury. Zachodnie
> Pomorze.
Też słyszałem. Nie pamiętam gdzie, ale na pewno nie na Pomorzu Zachodnim.
I jest dużo jeszcze różnych określeń na to samo. Jest też barszcz z rurą.
Ale to już co innego.
--
Jarek
|