Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pytanie do ekspertów pieczeni za 100 lub nawet więcej punktów Re: Pytanie do ekspertów pieczeni

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pytanie do ekspertów pieczeni

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie do ekspertów pieczeni
Date: Fri, 4 Apr 2003 20:40:21 +0200
Organization: Wladyslaw Los
Lines: 50
Message-ID: <1fswrew.w9tpnp1cr3akiN%wlos@tele.com.pl>
References: <b6d7vf$qoh$1@inews.gazeta.pl> <b6ftj1$8r5$1@inews.gazeta.pl>
<1...@h...kabelfoon.nl>
<1fsvp13.1nvuj8p10weeaiN%wlos@tele.com.pl>
<b6jcc8$bga$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: rw197.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1049481645 4814 217.99.1.197 (4 Apr 2003 18:40:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 4 Apr 2003 18:40:45 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:151920
Ukryj nagłówki

waldek <x...@o...pl> wrote:

> > Mnie sie wydaje, ze mieso pieczono na dlugo przed wynalezieniem takich
> > termometrow, ba na dlugo przed wynalezieniem piekarnikow z
> > termometrami,czy naet skala temperatur przy pokretle.
> ============
> Pytanie czy zawsze wszystkim wychodzilo to pieczyste?
> Mam wrazenie, ze czesto jadano surowe lub spalone.

Mysle, ze nieczesto, chybaa, ze ktos nie umial piec.

> Krolowie mogli w takich wypadkach wieszac kucharzy :-{
?????
> Wypracowano zapewnie rozne przyblizone, ale nie zawsze efektywne metody
> okreslania czasu pieczenia, sprawdzanie przez nakluwanie, itd

Byly efektywme przez kilkia tysiecy lat ludzkiej cywilizacji.

> Wynalazek piekarnika i termometru pozwolil zastapic
> wieloletnie doswiadczenie kucharza metodami scislymi.

;-)

> Piekarnik gazowy i elektryczny umozliwia przede wszystkim
> utrzymanie stalej temperatury, co wczesniej bylo niemozliwe.

Alez bylo. Moze nie przy kazdej metodzie pieczenia.

> To pozwala na ustalenie przyblizonej metody: 1h/1kg.
> Ale *dokladny* moment mozna wyznaczyc tylko przez
> pomiar temperatury wewnatrz miesa.


> Jest to metoda obiektywna, niezalezna od kucharza, piekarnika,
> metody pieczenia, rodzaju miesa i pory roku :-}

Zalezna od metody pieczenia, od rodtaju miesa i od efektu jaki chcemy
uzyskac.


Oczywiscie, skadinad termometr do pomiaru temperatury wewnatrz pieczeni
uwazam za wielki wynalazek w zakresie technik kulinarnych. Ale
pieczenia mies pozostanie nadal sztuka.
Zauwaz, ze termometr wetkniety do srodka pieczeni okresla tylko
temperature w srodku tej pieczeni. Nic nie mowi s stanie warstw
zewnetrznych, o tym jak dlugo temperatura srodka byla podtrzymywan etc.

Wladyslaw

Wladyslaw

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
04.04 Ewa \(siostra Ani\) N.
05.04 Wladyslaw Los
05.04 Ewa \(siostra Ani\) N.
07.04 waldek
07.04 Akulka
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6