Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie do ekspertów pieczeni
Date: Fri, 4 Apr 2003 20:40:21 +0200
Organization: Wladyslaw Los
Lines: 50
Message-ID: <1fswrew.w9tpnp1cr3akiN%wlos@tele.com.pl>
References: <b6d7vf$qoh$1@inews.gazeta.pl> <b6ftj1$8r5$1@inews.gazeta.pl>
<1...@h...kabelfoon.nl>
<1fsvp13.1nvuj8p10weeaiN%wlos@tele.com.pl>
<b6jcc8$bga$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: rw197.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1049481645 4814 217.99.1.197 (4 Apr 2003 18:40:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 4 Apr 2003 18:40:45 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:151920
Ukryj nagłówki
waldek <x...@o...pl> wrote:
> > Mnie sie wydaje, ze mieso pieczono na dlugo przed wynalezieniem takich
> > termometrow, ba na dlugo przed wynalezieniem piekarnikow z
> > termometrami,czy naet skala temperatur przy pokretle.
> ============
> Pytanie czy zawsze wszystkim wychodzilo to pieczyste?
> Mam wrazenie, ze czesto jadano surowe lub spalone.
Mysle, ze nieczesto, chybaa, ze ktos nie umial piec.
> Krolowie mogli w takich wypadkach wieszac kucharzy :-{
?????
> Wypracowano zapewnie rozne przyblizone, ale nie zawsze efektywne metody
> okreslania czasu pieczenia, sprawdzanie przez nakluwanie, itd
Byly efektywme przez kilkia tysiecy lat ludzkiej cywilizacji.
> Wynalazek piekarnika i termometru pozwolil zastapic
> wieloletnie doswiadczenie kucharza metodami scislymi.
;-)
> Piekarnik gazowy i elektryczny umozliwia przede wszystkim
> utrzymanie stalej temperatury, co wczesniej bylo niemozliwe.
Alez bylo. Moze nie przy kazdej metodzie pieczenia.
> To pozwala na ustalenie przyblizonej metody: 1h/1kg.
> Ale *dokladny* moment mozna wyznaczyc tylko przez
> pomiar temperatury wewnatrz miesa.
> Jest to metoda obiektywna, niezalezna od kucharza, piekarnika,
> metody pieczenia, rodzaju miesa i pory roku :-}
Zalezna od metody pieczenia, od rodtaju miesa i od efektu jaki chcemy
uzyskac.
Oczywiscie, skadinad termometr do pomiaru temperatury wewnatrz pieczeni
uwazam za wielki wynalazek w zakresie technik kulinarnych. Ale
pieczenia mies pozostanie nadal sztuka.
Zauwaz, ze termometr wetkniety do srodka pieczeni okresla tylko
temperature w srodku tej pieczeni. Nic nie mowi s stanie warstw
zewnetrznych, o tym jak dlugo temperatura srodka byla podtrzymywan etc.
Wladyslaw
Wladyslaw
|