Data: 2003-04-04 07:27:19
Temat: Re: Pytanie do ekspertów pieczeni
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Mnie sie wydaje, ze mieso pieczono na dlugo przed wynalezieniem takich
> termometrow, ba na dlugo przed wynalezieniem piekarnikow z
> termometrami,czy naet skala temperatur przy pokretle.
============
Pytanie czy zawsze wszystkim wychodzilo to pieczyste?
Mam wrazenie, ze czesto jadano surowe lub spalone.
Krolowie mogli w takich wypadkach wieszac kucharzy :-{
Wypracowano zapewnie rozne przyblizone, ale nie zawsze efektywne metody
okreslania czasu pieczenia, sprawdzanie przez nakluwanie, itd.
Wynalazek piekarnika i termometru pozwolil zastapic
wieloletnie doswiadczenie kucharza metodami scislymi.
Piekarnik gazowy i elektryczny umozliwia przede wszystkim
utrzymanie stalej temperatury, co wczesniej bylo niemozliwe.
To pozwala na ustalenie przyblizonej metody: 1h/1kg.
Ale *dokladny* moment mozna wyznaczyc tylko przez
pomiar temperatury wewnatrz miesa.
Jest to metoda obiektywna, niezalezna od kucharza, piekarnika,
metody pieczenia, rodzaju miesa i pory roku :-}
waldek
=============
|