Data: 2003-04-04 18:40:21
Temat: Re: Pytanie do ekspertów pieczeni
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
waldek <x...@o...pl> wrote:
> > Mnie sie wydaje, ze mieso pieczono na dlugo przed wynalezieniem takich
> > termometrow, ba na dlugo przed wynalezieniem piekarnikow z
> > termometrami,czy naet skala temperatur przy pokretle.
> ============
> Pytanie czy zawsze wszystkim wychodzilo to pieczyste?
> Mam wrazenie, ze czesto jadano surowe lub spalone.
Mysle, ze nieczesto, chybaa, ze ktos nie umial piec.
> Krolowie mogli w takich wypadkach wieszac kucharzy :-{
?????
> Wypracowano zapewnie rozne przyblizone, ale nie zawsze efektywne metody
> okreslania czasu pieczenia, sprawdzanie przez nakluwanie, itd
Byly efektywme przez kilkia tysiecy lat ludzkiej cywilizacji.
> Wynalazek piekarnika i termometru pozwolil zastapic
> wieloletnie doswiadczenie kucharza metodami scislymi.
;-)
> Piekarnik gazowy i elektryczny umozliwia przede wszystkim
> utrzymanie stalej temperatury, co wczesniej bylo niemozliwe.
Alez bylo. Moze nie przy kazdej metodzie pieczenia.
> To pozwala na ustalenie przyblizonej metody: 1h/1kg.
> Ale *dokladny* moment mozna wyznaczyc tylko przez
> pomiar temperatury wewnatrz miesa.
> Jest to metoda obiektywna, niezalezna od kucharza, piekarnika,
> metody pieczenia, rodzaju miesa i pory roku :-}
Zalezna od metody pieczenia, od rodtaju miesa i od efektu jaki chcemy
uzyskac.
Oczywiscie, skadinad termometr do pomiaru temperatury wewnatrz pieczeni
uwazam za wielki wynalazek w zakresie technik kulinarnych. Ale
pieczenia mies pozostanie nadal sztuka.
Zauwaz, ze termometr wetkniety do srodka pieczeni okresla tylko
temperature w srodku tej pieczeni. Nic nie mowi s stanie warstw
zewnetrznych, o tym jak dlugo temperatura srodka byla podtrzymywan etc.
Wladyslaw
Wladyslaw
|