Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pytanie do ekspertów pieczeni za 100 lub nawet więcej punktów Re: Pytanie do ekspertów pieczeni

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pytanie do ekspertów pieczeni

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "waldek" <x...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie do ekspertów pieczeni
Date: Fri, 4 Apr 2003 09:27:19 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 23
Message-ID: <b6jcc8$bga$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b6d7vf$qoh$1@inews.gazeta.pl> <b6ftj1$8r5$1@inews.gazeta.pl>
<1...@h...kabelfoon.nl>
<1fsvp13.1nvuj8p10weeaiN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: alpha.ckp.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1049441480 11786 212.160.198.2 (4 Apr 2003 07:31:20
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 4 Apr 2003 07:31:20 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:151837
Ukryj nagłówki

> Mnie sie wydaje, ze mieso pieczono na dlugo przed wynalezieniem takich
> termometrow, ba na dlugo przed wynalezieniem piekarnikow z
> termometrami,czy naet skala temperatur przy pokretle.
============
Pytanie czy zawsze wszystkim wychodzilo to pieczyste?
Mam wrazenie, ze czesto jadano surowe lub spalone.
Krolowie mogli w takich wypadkach wieszac kucharzy :-{
Wypracowano zapewnie rozne przyblizone, ale nie zawsze efektywne metody
okreslania czasu pieczenia, sprawdzanie przez nakluwanie, itd.
Wynalazek piekarnika i termometru pozwolil zastapic
wieloletnie doswiadczenie kucharza metodami scislymi.
Piekarnik gazowy i elektryczny umozliwia przede wszystkim
utrzymanie stalej temperatury, co wczesniej bylo niemozliwe.
To pozwala na ustalenie przyblizonej metody: 1h/1kg.
Ale *dokladny* moment mozna wyznaczyc tylko przez
pomiar temperatury wewnatrz miesa.
Jest to metoda obiektywna, niezalezna od kucharza, piekarnika,
metody pieczenia, rodzaju miesa i pory roku :-}

waldek
=============


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
04.04 Wladyslaw Los
04.04 Ewa \(siostra Ani\) N.
05.04 Wladyslaw Los
05.04 Ewa \(siostra Ani\) N.
07.04 waldek
07.04 Akulka
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a