Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!feeder1.news.weretis.net!usenet.pasd
enom.info!aioe.org!.POSTED!not-for-mail
From: Lebowski <lebowski@*****.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
Date: Tue, 31 Jan 2012 12:20:21 +0100
Organization: Aioe.org NNTP Server
Lines: 43
Message-ID: <jg8ip8$23s$1@speranza.aioe.org>
References: <4f272242$0$1222$65785112@news.neostrada.pl>
<jg82o7$u7p$1@speranza.aioe.org> <jg8bib$bvj$1@news.icm.edu.pl>
<jg8cvv$k8d$1@speranza.aioe.org> <jg8eo6$iup$1@news.icm.edu.pl>
<jg8hc7$upq$1@speranza.aioe.org> <jg8hkn$cib$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: K0YmaSTEPTZZoYgWE98tuw.user.speranza.aioe.org
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@a...org
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100802
Thunderbird/3.1.2
X-No-Archive: yes
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.8.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:341858
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-01-31 12:00, było cicho i spokojnie, aż tu masti jak pierdolnie:
> Dnia pięknego Tue, 31 Jan 2012 11:56:17 +0100 osobnik zwany Lebowski
> wystukał:
>
>> W dniu 2012-01-31 11:11, medea pisze:
>>> W dniu 2012-01-31 10:41, Lebowski pisze:
>>>>
>>>> Na tych patelniach co mamy w domu, to tluszcz nie rozprowadza sie po
>>>> powierzchni tylko slizga po niej gromadzac sie w skupiskach
>>>
>>> Owszem, tak się dzieje, dlatego ja zawsze, kiedy np. smażę naleśniki,
>>> rozprowadzam olej specjalnym pędzlem. Oczywiście nie da się go
>>> rozsmarować tak równomiernie jak na zwykłej patelni, ale nie jest też w
>>> jednym punkcie.
>>>
>>>> , wiec do jajecznicy uzywam masla tylko w celach smakowych.
>>>
>>> Czyli dodajesz masło do jaj? Ja najpierw roztapiam masło. Z masłem nie
>>> ma już tego kłopotu co z olejem, ono daje się bez problemu
>>> rozprowadzić, wystarczy trochę poruszać rozgrzaną patelnią.
>>>
>>>> Do jajek sadzonych nie moglem go uzyc, bo to nie te temperatury ani
>>>> nie ta technologia smazenia, wiec nie widzialem sensu stosowania
>>>> innych tluszczy.
>>>
>>> Według mnie zbyt mocno rozgrzałeś patelnię. Ma być gorąca, ale bez
>>> przesady. Samych jajek w ogóle nie powinno się na oleju smażyć, bo olej
>>> za bardzo się rozgrzewa, więc nawet sadzone powinieneś zrobić na maśle.
>>> W zasadzie na teflonowych patelniach nie ma potrzeby używania tłuszczu,
>>> ale ja zwykle je lekko smaruję, jak powyżej. To lepsze i dla patelni, i
>>> pewniejsze, że potrawa nie przywrze.
>>>
>>> Ewa
>>
>> No wyobraz sobie, ze ta patelnia nie miala termometru :P Poza tym jajka
>> sadzone na masle i malym ogniu?
>
> Oczywiście
Chcesz trzymac kilka minut maslo na patelni pod ogniem bez mieszania?
Masz wogle pojecie co potem jesz, jak wyprazysz taka ilosc emulgatora
jaka jest w masle?
|