Data: 2012-01-31 11:20:21
Temat: Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
Od: Lebowski <lebowski@*****.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-01-31 12:00, było cicho i spokojnie, aż tu masti jak pierdolnie:
> Dnia pięknego Tue, 31 Jan 2012 11:56:17 +0100 osobnik zwany Lebowski
> wystukał:
>
>> W dniu 2012-01-31 11:11, medea pisze:
>>> W dniu 2012-01-31 10:41, Lebowski pisze:
>>>>
>>>> Na tych patelniach co mamy w domu, to tluszcz nie rozprowadza sie po
>>>> powierzchni tylko slizga po niej gromadzac sie w skupiskach
>>>
>>> Owszem, tak się dzieje, dlatego ja zawsze, kiedy np. smażę naleśniki,
>>> rozprowadzam olej specjalnym pędzlem. Oczywiście nie da się go
>>> rozsmarować tak równomiernie jak na zwykłej patelni, ale nie jest też w
>>> jednym punkcie.
>>>
>>>> , wiec do jajecznicy uzywam masla tylko w celach smakowych.
>>>
>>> Czyli dodajesz masło do jaj? Ja najpierw roztapiam masło. Z masłem nie
>>> ma już tego kłopotu co z olejem, ono daje się bez problemu
>>> rozprowadzić, wystarczy trochę poruszać rozgrzaną patelnią.
>>>
>>>> Do jajek sadzonych nie moglem go uzyc, bo to nie te temperatury ani
>>>> nie ta technologia smazenia, wiec nie widzialem sensu stosowania
>>>> innych tluszczy.
>>>
>>> Według mnie zbyt mocno rozgrzałeś patelnię. Ma być gorąca, ale bez
>>> przesady. Samych jajek w ogóle nie powinno się na oleju smażyć, bo olej
>>> za bardzo się rozgrzewa, więc nawet sadzone powinieneś zrobić na maśle.
>>> W zasadzie na teflonowych patelniach nie ma potrzeby używania tłuszczu,
>>> ale ja zwykle je lekko smaruję, jak powyżej. To lepsze i dla patelni, i
>>> pewniejsze, że potrawa nie przywrze.
>>>
>>> Ewa
>>
>> No wyobraz sobie, ze ta patelnia nie miala termometru :P Poza tym jajka
>> sadzone na masle i malym ogniu?
>
> Oczywiście
Chcesz trzymac kilka minut maslo na patelni pod ogniem bez mieszania?
Masz wogle pojecie co potem jesz, jak wyprazysz taka ilosc emulgatora
jaka jest w masle?
|