Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Rabarrrrrbarrrrrrrr... . :-) Re: Rabarrrrrbarrrrrrrr... . :-) DŁUGIE!!!!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Rabarrrrrbarrrrrrrr... . :-) DŁUGIE!!!!

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: stefan <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rabarrrrrbarrrrrrrr... . :-) DŁUGIE!!!!
Date: Thu, 19 May 2016 11:33:51 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 91
Message-ID: <nhk1a2$93p$1@node1.news.atman.pl>
References: <15b1ahdx4es4d$.15i75vxlbapxe$.dlg@40tude.net>
<573cc87f$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-66-128-146.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1463650434 9337 89.66.128.146 (19 May 2016 09:33:54 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 19 May 2016 09:33:54 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:45.0) Gecko/20100101
Thunderbird/45.1.0
In-Reply-To: <573cc87f$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:371832
Ukryj nagłówki

W dniu 2016-05-18 o 21:54, FEniks pisze:
> W dniu 17.05.2016 o 14:12, Ikselka pisze:
>> Rabarbar do ciasta na zimę:
>> Łodygi pokroić (bez obierania! - w skórce jest najwięcej koloru, a
>> zupełnie
>> zmięknie ona w obróbce) w centymetrowej grubości, lekko skośne plastry,
>> które zasypać na noc cukrem w misce (na 5 kg rabarbaru jakieś 2 kg cukru
>
> Podaj najpierw przepis na produkcję cukru. Polskiego.
>
> Ewa
>
ależ proszę za Dobrą gospodynią rok 1904:
http://poszukiwania.neon24.pl/post/41144,cukier-domo
wym-sposobem
UKIER i CUKROWIEC

W domach obywatelskich, szczególniej niemieckich, spotykałem się
niejednokrotnie z cukrem i cukrowcem buraczanym domowego wyrobu. Cukier
taki w wielu wypadkach w zupełności zastępuje cukier fabryczny, a
kosztuje kilkakroć taniej. Do smażenia konfitur, soków, robienia
marmolad, wypieku ciast wszelkich, nawet do słodzenia, cukier domowego
wyrobu w niczem nie ustępuje kupowanemu w sklepach i dlatego, gdzie
tylko mamy sposobność dostania buraków cukrowych i jest trochę czasu do
poświęcenia go w tym celu, robienia cukru nie powinno się zaniedbać.

Cukier domowego wyrobu znakomicie nadaje się do fabrykacji win owocowych
i przy posiadaniu go, przygotowane wina owocowe kosztują niemal połowę
tego, co piwo. Oprócz powyższych uczciwych celów, niekiedy cukrowca
buraczanego używają do fałszowania miodu, z którym łączy się znakomicie,
i tylko analiza ścisła wykryć może przymieszkę.

W jesieni, kiedy nadejdzie sprzęt buraków cukrowych, odbieramy kilka
korcy korzeni gładkich, łatwiejszych do oczyszczenia, obrzynamy liście i
cienki koniec i składamy w miejscu przewiewnem, aby obeschły. Obsuszone
buraki tracą część ziemi przyległej w zagłębieniach, a do reszty
oczyszcza się je od piasku twardą szczotką. Tak przygotowane buraki
oskrobuje się nożem ze skórki, gdyż w skórce mieści się barwnik t. j.
kolor żółty, któryby bez potrzeby farbował cukier. Dołki i rowki w
burakach trzeba dokładnie wyczyścić albo powykrawać nawet. W powyższy
sposób traktowane buraki, po dokładnem wypłukaniu w dwóch wodach, należy
obsuszyć, układając na czystej słomie, deskach albo półkach.

Dalsza czynność polega na możliwem rozdrobieniu buraków t. j. otrzymaniu
miazgi.
W braku młynka do owoców, zmuszeni jesteśmy użyć w tym wypadku tarek
albo maszynek do mielenia mięsa. Robotnik powinien mieć ręce dobrze
wymyte i tarcie buraka rozpoczynać od wierzchołka. Z miazgi buraczanej,
przez wyprasowanie albo wygniatanie w płótnie, otrzymujemy słodki sok;
zlewamy go do jednego naczynia, zaprawiamy oczyszczoną kredą (0,5 funta
na korzec buraków) i po wymieszaniu zostawiamy na 12 godzin, aby kreda
oraz wszelkie części stałe osiadły na dnie.

Po zupełnem odstaniu, płyn cedzimy przez flanelę, rozpiętą na
drewnianych krosienkach, czerpiąc go z naczynia ostrożnie i wreszcie na
tąż flanelę wlewamy pozostałość, która odcieknie powolnie, w czasie
odparowywania soku. Gdy tylko mamy już część odcedzonego przez flanelę
płynu, zaczynamy zaraz parowanie t. j. gotowanie-reszta soku tymczasem
odcieka; dolewa się ją do naczyń w miarę ubywania. Gotowanie t. j.
odparowywanie soku musi odbywać się powolnie, na słabym ogniu, aby
cukrowiec (syrop) nie żółkł, t. j. nie przypalał się. Z tego powodu
rondle i wszelkie naczynia płaskie, służące do parowania, powinny stać
na warstwie piasku, a nie bezpośrednio na blasze kuchennej. Bardzo
praktycznie jest naczynie mniejsze z sokiem buraczanym wstawić w
większe, podkładając pod dno dwa drewienka i zalewając puste miejsce
wodą. Tym sposobem gotowanie odbywa się na parze i nie może nigdy
nastąpić przypalenia; wtedy posiłkować się można ogniem silnym.

Sok buraczany, odparowany w taki sposób, daje cukrowiec i cukier najbielszy.

Ponieważ gorący syrop jest rzadszy od zimnego, zatem chcąc zbadać do
jakiej konsystencji doprowadziliśmy gotowany cukrowiec, od czasu do
czasu bierzemy kroplę i puszczamy ją na przedmiot zimny (marmur,
żelazo); zastygła kropla doskonale wskaże nam gęstość. Tym sposobem
doprowadzamy cukrowiec do konsystencji miodu i możemy przerwać już
parowanie albo też trzymany czas pewien jeszcze na bardzo słabym ogniu,
aby otrzymać twardszą masę.

Przy parowaniu strzedz należy pilnie od przypalenia i ustawicznie
cukrowiec mieszać łopatką albo nową łyżką drewnianą.

Oto jest cała manipulacja otrzymania cukru domowym sposobem. Jak widzimy
z opisu, czynność jest łatwa i wymaga tylko staranności i troszkę czasu,
a opłaci się znakomicie. Z korca dobrych buraków wagi 300 funtów można
otrzymać pud cukru, co przedstawia wartość w najgorszym wypadku-4 rb., a
ponieważ korzec buraków może kosztować 90 kop. do 1 rb., robota 50 kop.,
zatem zyskujemy na pudzie cukru 2 rb. 50 kop.
Syrop cukrowy przechowywa się w glinianych, kamiennych albo drewnianych
naczyniach, cukier, zawinięty w biały papier w miejscu suchem.

Dobra Gospodyni 30 grudnia 1904 roku, Nr 52, s. 442

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
19.05 Jarosław Sokołowski
19.05 stefan
19.05 stefan
19.05 Ikselka
19.05 Ikselka
19.05 Jarosław Sokołowski
19.05 Stokrotka
19.05 Jarosław Sokołowski
19.05 Ikselka
19.05 Ikselka
19.05 FEniks
19.05 FEniks
19.05 FEniks
19.05 Ikselka
20.05 bbjk
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem