Data: 2016-05-19 12:22:15
Temat: Re: Rabarrrrrbarrrrrrrr... . :-) DŁUGIE!!!!
Od: stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-05-19 o 11:51, Jarosław Sokołowski pisze:
> pan stefan napisał:
>
>>>> Rabarbar do ciasta na zimę:
>>>> Łodygi pokroić (bez obierania! - w skórce jest najwięcej koloru,
>>>> a zupełnie zmięknie ona w obróbce) w centymetrowej grubości, lekko
>>>> skośne plastry, które zasypać na noc cukrem w misce (na 5 kg
>>>> rabarbaru jakieś 2 kg cukru
>>>
>>> Podaj najpierw przepis na produkcję cukru. Polskiego.
>>
>> ależ proszę za Dobrą gospodynią rok 1904:
>> http://poszukiwania.neon24.pl/post/41144,cukier-domo
wym-sposobem
>> UKIER i CUKROWIEC
>>
>> W domach obywatelskich, szczególniej niemieckich, spotykałem się
>> niejednokrotnie z cukrem i cukrowcem buraczanym domowego wyrobu.
>
> [...opis całej manipulacji i jej chłodna kalkulacja...]
>
> Ech, znów ten niemiecki cukier obywatelski! Miał być polski.
>
> Jarek
>
i te ceny w rublach!! widać, że to warsiawiak.
Ale tutaj masz 100% polski przepis:
Jan Sternal Domowa fabryka cukru z dodatkiem o wyrobie miodu z marchwi
wydawnictwo Geberthner i Wolff Kraków 1940
http://sbc.org.pl/dlibra/plain-content?id=41134
pozdr
Stefan
|