Data: 2016-05-19 11:51:39
Temat: Re: Rabarrrrrbarrrrrrrr... . :-) DŁUGIE!!!!
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
pan stefan napisał:
>>> Rabarbar do ciasta na zimę:
>>> Łodygi pokroić (bez obierania! - w skórce jest najwięcej koloru,
>>> a zupełnie zmięknie ona w obróbce) w centymetrowej grubości, lekko
>>> skośne plastry, które zasypać na noc cukrem w misce (na 5 kg
>>> rabarbaru jakieś 2 kg cukru
>>
>> Podaj najpierw przepis na produkcję cukru. Polskiego.
>
> ależ proszę za Dobrą gospodynią rok 1904:
> http://poszukiwania.neon24.pl/post/41144,cukier-domo
wym-sposobem
> UKIER i CUKROWIEC
>
> W domach obywatelskich, szczególniej niemieckich, spotykałem się
> niejednokrotnie z cukrem i cukrowcem buraczanym domowego wyrobu.
[...opis całej manipulacji i jej chłodna kalkulacja...]
Ech, znów ten niemiecki cukier obywatelski! Miał być polski.
Jarek
--
Skrzypią wozy, przewalają się,
Pozgrzytują...
"...W mieście tera rymbarbarum
Duża kupujom".
|