Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin3!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.ne
ws.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Ratunku, wegańska uczta
References: <m2b36g$ah8$1@node2.news.atman.pl> <m2e2sp$9n4$1@node2.news.atman.pl>
Organization: : : :
Date: Fri, 24 Oct 2014 21:26:17 +0200
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 46
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1414178777 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 12622 77.253.217.116:48579
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:358107
Ukryj nagłówki
Pani Basia napisała:
> Wstępna koncepcja, urodzona dzięki Waszym podpowiedziom jest taka:
> - barszcz czysty z pasztecikami z prawdziwkami (ciasto pasztecikowe
> Kruszyny, zamiast masła oliwa) (namowa Ewy i Jarka, zamiast kremu z
> buractwa),
> - dhal z kalafiorem i szpinakiem (blog od Qry),
> - bakłażan faszerowany orzechami włoskimi (gruziński przepis)
> - papryki faszerowane kurkami z ryżem (inspiracja Qry i Jarka)
> - sajgonki upieczone (od ja)
> - kurczak wiejski w sosie czosnkowym ( gruzińskie) - to dla mięsojadów
> - ziemniaki pieczone,
> - warzywa kiszone i marynowane,
>
> - ciasto czekoladowe z papryką wędzoną (link od Qry)
> - szaszłyczki z orzechów w karmelu,
> - sałatka owocowa
> - wina
>
> Co o tym sądzicie?
Do kurczaka można mieć jedną uwagę. Kulturową, że tak to ujmę. W swej
wiejskiej prostolinijnej naturze tak już ma, że raz wystarczy na niego
spojrzeć, a od razu z twarzy widać, że kurczak. Dla weganina takie
spotkanie miłe być nie musi. Mówiliśmy tu niedawno o kulkach z mielonej
wołowizny, koreańskich czy innych. Widzę tu ich zalety. A mają też one
wegańskie wydania -- sojowizna w postaci tofu z czymś jeszcze. Trzeba
o tym doczytać lub dopytać. Nie robiłem jeszcze, odgrażałem się tylko.
Więc by mogły być do wyboru.
Tajemniczo wyglądają "warzywa kiszone i marynowane". Jakie one? Gdyby
tam był ozór w sosie chrzanowym czy rolada wieprzowa, to by mi to było
łatwiej w całość dopasować. A tak, to trudno do czegoś dobrze podłączyć.
Są za to ziemniaki pieczone. O, to dobrze. Z nimi grają warzywa chrupciate,
na ciepło. Nie dalej jak wczoraj było o nich. Papryki, cukinie z selerami,
porami i cebulami. I z bakłażanem wreszcie, choć on akurat nie chrupciaty.
I te kulki wtedy.
Jarek
--
No, co też paniusia powiada!
A taka, na przykład, rolada?
Toż nie ma w niej nic oprócz sadła,
Już ja bym rolady nie jadła!
|