Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinte
rnet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Krzyhoo" <k...@p...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Re:_Pstrâg
Date: 27 Aug 2003 13:13:46 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <9...@n...tpi.pl>
References: <bi5dpp$e19$1@nemesis.news.tpi.pl> <bi6td2$5g2$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa218.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=windows-1251
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1061997917 3440 213.76.32.218 (27 Aug 2003 15:25:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 27 Aug 2003 15:25:17 +0000 (UTC)
X-Newsreader: NewsCoaster (v1.58) [Amiga, 68k] by Mark Harman
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:171453
Ukryj nagłówki
sam
> gustuj? w kuchni prostej, bardzo oszcz?dnie stosuj?cej egzotyczne
> przyprawy
No dobra!
Zdradze tajemnice!Oto pstrag w soli w/g.przepisu starego szypra.
Jesli nie masz mozliwosci zlowic,lub dostac potokowca to wez dwa
kupne,czyli
pstragi teczowe.(moga byc lipienie)
Umyj,oskrob i wypatrosz.Odetnij glowy.
Natnij po grzbiecie,wyluskaj kregoslup i osci ile sie da.
Filety pokroic na 8-10 cm.kawalkiPrzygotuj gruba sol wymieszana z
zabkiem czosnku i posiekanym peczkiem koperku.Ukladaj w kamiennym garncu
(mieso do miesa,skora do skory) przesypujac duza iloscia tej
mieszanki.Nieodzowny talerzyk i kamnien do przycisniecia.Jak
pusci"sok"zalac oliwa aby odciac dostep powietrza.
Po 24 godz.ryba nadaje sie do jedzenia.
Najlepiej smakuje pokrojona na plastry wraz z bulka z maslem.
Do tego szklanka czerwonego wina.
Ps.
1.Zamiast pstraga moze byc losos.(w oryginale)
2.Przepis zdradzil mi stary szyper z kutra,a on go dostal od ruskich
rybakow.
3.Ryba zalana oliwa moze byc przechowywana w lodowce do miesiaca.
4.Glowe,kregoslup i pletwy uzyj ugotowania do zupy rybnej.
5.Szyper twierdzi,ze jedzac takie rzeczy bedziesz zyl sto lat.
|