Data: 2003-08-27 12:13:46
Temat: Re: Re:_Pstrâg
Od: "Krzyhoo" <k...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
sam
> gustuj? w kuchni prostej, bardzo oszcz?dnie stosuj?cej egzotyczne
> przyprawy
No dobra!
Zdradze tajemnice!Oto pstrag w soli w/g.przepisu starego szypra.
Jesli nie masz mozliwosci zlowic,lub dostac potokowca to wez dwa
kupne,czyli
pstragi teczowe.(moga byc lipienie)
Umyj,oskrob i wypatrosz.Odetnij glowy.
Natnij po grzbiecie,wyluskaj kregoslup i osci ile sie da.
Filety pokroic na 8-10 cm.kawalkiPrzygotuj gruba sol wymieszana z
zabkiem czosnku i posiekanym peczkiem koperku.Ukladaj w kamiennym garncu
(mieso do miesa,skora do skory) przesypujac duza iloscia tej
mieszanki.Nieodzowny talerzyk i kamnien do przycisniecia.Jak
pusci"sok"zalac oliwa aby odciac dostep powietrza.
Po 24 godz.ryba nadaje sie do jedzenia.
Najlepiej smakuje pokrojona na plastry wraz z bulka z maslem.
Do tego szklanka czerwonego wina.
Ps.
1.Zamiast pstraga moze byc losos.(w oryginale)
2.Przepis zdradzil mi stary szyper z kutra,a on go dostal od ruskich
rybakow.
3.Ryba zalana oliwa moze byc przechowywana w lodowce do miesiaca.
4.Glowe,kregoslup i pletwy uzyj ugotowania do zupy rybnej.
5.Szyper twierdzi,ze jedzac takie rzeczy bedziesz zyl sto lat.
|