Data: 2001-02-04 16:45:33
Temat: Re: Re: Re: Typy mąki
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1eoao3z.8n6rd9hi41teN%wlos@tele.com.pl...
|
| Pizza to wszedzie pizza, nawet w Pizza Hut, ale jednak jest to potrawa
| pochodzaca z Neaopolu. "Kto chce zrozumiec poete, musi pojechac do jego
| ojczyzny". Smieszy mnie, ze ciagle dyskutujemy tu szczegoly i tajniki
| potrawy, ktora kazda chlopka z Kampanii zrobi w kwadrans z zamknietymi
| oczyma, nie znajac zadnego przepisu, oprocz tego, ze nalezy wziac ciasta
| chlebowego, zrobic placek, nalozyc pomidory, upiec, i bedzie to lepsza
| pizza, niz my jestesmy w stanie zrobic wkladajac w to cala nasza
| pomyslowosc i wysilek.
W sumie coś w tym jest. Niemniej ja się upierać nie będę. Choćby dlatego,
że do Włoch się nie wybieram.
|
| A propos poety i pizzy. Pamietacie Herberta:
Piękny cytat. :-)
| > Toteż się obruszy"em na wieść, ze Monika smaruje tę nieszczęsną pizzę
| > koncentratem, podczas gdy w sprzedaży są sosy (bez przypraw) w kartonikach,
| > z w"oskich pomidorów.
|
| Tylko ten "sos" w kartonikach to tez zwykly przecier pomidorowy, tyle ze
| mniej zageszczony i pakowany we Wloszech. Tez czesto wole go uzywac,
| niz gesty przecier z puszek, ale tom takze namiastka. Jezeli juz brac
| konserwy, to moze lepiej pomidory poszkowane w calosci lub w kawalkach?
Robiłem tak kiedyś, ale P. Koziarski zauważył na tej grupie, że z kartonika
jest bardzo dobry. Ale należy się ograniczyć do włoskich, a omijać greckie.
IMHO miał rację.
--
Konrad J. Brywczyński
"Nie tylko rozmiar sie liczy! Każda dziewczyna ci to powie."
Ł. Jakubowski
|