Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!peer03.fr7!news.highwinds-
media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.
neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Re:jajko ugotowane na twardo
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <mnp05m$lm$1@dont-email.me> <55a0eea7$0$2209$65785112@news.neostrada.pl>
<mntmel$7ad$1@dont-email.me>
<55a4c2fe$0$27518$65785112@news.neostrada.pl>
<y81541y271rj.anwck85vvx5q$.dlg@40tude.net>
<55a4fd76$0$8372$65785112@news.neostrada.pl>
<1md523oxak2u0$.vzg82qt41vym.dlg@40tude.net>
<55a5146f$0$2209$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Wed, 15 Jul 2015 01:35:45 +0200
Message-ID: <jinvo7rnuq7n$.130ctwpu8oid9.dlg@40tude.net>
Lines: 75
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.203.17
X-Trace: 1436916945 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8372 95.49.203.17:5425
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3920
X-Received-Body-CRC: 790567142
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364816
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 14 Jul 2015 15:46:49 +0200, krys napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Tue, 14 Jul 2015 14:08:49 +0200, krys napisał(a):
>>
>>> Ikselka wrote:
>>>
>>>> Dnia Tue, 14 Jul 2015 10:06:19 +0200 (CEST), XL napisał(a):
>>>>
>>>>> "Pszemol" <P...@P...com> Wrote in message:
>>>>>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>>>>>> news:55a0eea7$0$2209$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>> Pszemol <P...@P...com> Wrote in message:
>>>>>>>> Ambitne pytanie :-)
>>>>>>>>
>>>>>>>> Jak ugotowac jajko na twardo do konsumpcji za kilka dni (zapas na
>>>>>>>> wycieczke) aby żółtko nie przybrało zielonkawego koloru?
>>>>>>>>
>>>>>>>> Obecnie wkladam jajka z lodowki do garnka, zalewam woda z kranu,
>>>>>>>> zagotowuję
>>>>>>>> do wrzenia z wigorem po czym wyłączam kuchenkę i zostawiam na 10
>>>>>>>> minut we wrzącej wodzie.
>>>>>>>> Po tym czasie ochładzam zalewajac zimna woda.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Jajka tak przygotowane maja piękny żółty kolor otworzone zaraz po
>>>>>>>> ugotowaniu ale żółto im zielenieje na swych zewnętrznych krawędziach
>>>>>>>> na 2-3
>>>>>>>> dzień. Jak temu efektowi zapobiec?
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> Generalnie nie powinieneś zadawać tak niemądrych pytań. Czyżbyś
>>>>>>> nie wiedział takich podstawowych rzeczy, że jaja zawierają dużo
>>>>>>> siarki i żelaza, a związki siarki z żelazem są zielonkawe? Znając
>>>>>>> zaledwie takie podstawy mógłbyś sam dojść do wniosku, że chemia
>>>>>>> jest wszędzie (w jaju i poza nim) i nie ma na to rady, nie warto
>>>>>>> się ośmieszać pytaniami w stylu czterolatka
>>>>>>> 333-)
>>>>>>
>>>>>> Czy Ty celowo redagujesz wypowiedzi aby były niemiłe i obraźliwe?
>>>>>> Czy wychodzi Ci to bez wysiłku i naturalnie?
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Sam siebie obrażasz zadając infantylne pytania - Twój czas
>>>>> beztroskiego szkolnego dziecięctwa już dawno minął,
>>>>> powinieneś
>>>>> mieć w głowie zasób podstawowej wiedzy i z niego korzystać,
>>>>> tymczasem Ty nadal oczekujesz głaskania po główce i tłumaczenia
>>>>> podstawowych zjawisk... Wkurzają mnie ludzie, którym się nie chce
>>>>> sięgnąć do własnej mózgownicy - albo niczego tam nie zgromadzili,
>>>>> albo nie umieją tego użyć. Nie lituję się nad takimi.
>>>>
>>>> ...ale pomogę, przekazujac radę od MŚK: jedyny sposób na zielenienie
>>>> żółtka to... ugotować jajka na wycieczce i zjeść od razu 3-]
>>>
>>> I Ty musiałaś posiłkować się cudzą wiedzą w odpowiedzi na tak infantylne
>>> pytanie?
>>
>> Inwencją,
>
> Zaiste, odkrywcza ta inwencja. Pewnie w ramach dawania merytorycznych porad
> na każdy temat.
>
>>kotku,
>
> Nie spoufalaj się, już kiedyś o to prosiłam.
Spoufalasz się sama, mówiąc mi "ty".
--
XL
W Europie narasta arogancja Żydów, a nie antysemityzm - Stanisław
Michalkiewicz: https://www.youtube.com/watch?v=_n8UaecoYBU
Polecam od 5:08
|