Data: 2015-09-01 00:09:51
Temat: Re: Restauracja / bar dietetyczny w W-wie - są takie?
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Anai" <a...@a...pl> wrote in message
news:ms139g$lmi$1@mx1.internetia.pl...
> W dniu 30.08.2015 o 18:46, Pszemol pisze:
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:rxv2mh09lrlr.4x30o5uf53ao.dlg@40tude.net...
>>>> można w słojach pod tłuszczem trzymać to w lodówce podobno pół roku,
>>>> a po zawekowaniu i dłużej
>>>
>>> ...przy czym jeśli danie ma być wekowane, to inne są proporcje czasowe -
>>> konfitowanie w garnku ma trwać 5-6 h, po czym wekowanie 3 x 1h.
>>> PS. Między "sesjami" wekowania słoje powinny stygnąć samorzutnie, po
>>> czym do następnego wekowania pozostawać w temp. pokojowej.
>>
>> A to jaka myśl pikna znowu? Oszczędzanie energii, gazu?
>> Bo brzmi jak magia...
>
> Krócej w garze bo dodatkowo jeszcze trzykrotna pasteryzacja
> (tyndalizacja) - czego nie rozumisz?
Zmiana 7 godzin na 5-6 jeśli potem następuje wekowanie jest zrozumiałe.
Wątpliwości budzi we mne proces trzykrotnej pasteryzacji ze stygnięciem
do temperatury pokojowej. I o to jaka myśl pikna temu przyświeca pytałem.
|