Data: 2008-03-11 10:37:44
Temat: Re: Risotto
Od: maciej debski <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mar 11, 8:32 am, "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> wrote in message
>
> news:fr5fcn$s3h$1@news.onet.pl...
>
> > Mam pytanie technologiczne: po podsmażeniu ryżu, gdy zaczyna się
> > dolewanie bulionu, dalsze duszenie odbywa się pod przykryciem czy bez?
>
> Pod - najlepsza jest patelnia głęboka z pokrywą - na niej mozna zezłocić ryż
> i zalać czymś tam. Po przykryciu pokrywą ryż równomiernie naciąga i jezeli
> dodano bulionu czy wody tyle ile trzeba otrzyma się ryż na sypko.
> Prócz patelni może byc dowolny garnek z pokrywą, brytfanna, czy nawet
> elektryczny garnek do ryżu.
Risotto to nie jest ryz na sypko. podczas gotowania risotta ryz nalezy
mieszac, a plyn
dodawac w malych dawkach.
mac
|