Data: 2002-10-15 09:36:14
Temat: Re: Ryż -zoty jak ?
Od: "GoniaP" <g...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Mariusz P" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aogld7$3s$1@news.tpi.pl...
> Mam prosbe moze mi ktos napisac jak robi sie taki ładny zolty ryz co sie
> dodaje?
Mozna dodac curry - ale to zmienia zdecydowanie smak
Zamiast curry mozna dac kurkume, szafran, albo cos takiego jak szafran ;)
Jezeli chodzi o kurkume, to nie nalezy przesadzic, bo jak za duzo tego dasz,
to kolorek wychodzi wsciekle zolty :)) taki sztuczny.
A jak to zrobic? Jak juz masz ugotowany ryz, posypujesz go przyprawa i
mieszasz :)
> i dlaczego moj jest kleisty a nie sypki :))) bede gotowal ryz w
> torebkach bo inny to juz za wysoka szkola jazdy :))
Dlaczego? Przeciez nie ma chyba nic prostszego niz ugotowanie ryzu :)
szczegolnie jak sie ma mikrofalowke. Ja to robie tak: wsypuje do szklanej
miski jedna porcje ryzu i zalewam dwoma porcjami wody, do tego troche soli i
masla. Wstawiam do mikrofalowki na 6 minut na max, potem na 20 minut na
troche mniej (u mnie to jest jakies 500). Wyjmujesz, mieszasz, sprawdzasz
czy smaczny i nakladasz na talerz. No jezeli jest troche twardy to mozna
dolac jeszcze troche wody i chwile pogotowac. Ale zazwyczaj juz nie trzeba.
A sybki wychodzi zawsze. I zadnych torebek, przpalonych garnkow, zalanej
kuchenki... no w ogole cudownie, a samk jaki pyszny... hmmmm... juz mam
ochote na ryz :)
Ja kupuje zawsze taki parboiled albo jakis taki orientalny (np.
jasminowy,chyba :)).
>jesli jest juz cos na
> ten temat na archiwum i nie chce sie Wam pisac to napiszcie gdize to jest
> ale lepiej napiszcie pozdrawiam :)) mariusz
Tu masz adres archiwum:
http://www.google.com.pl/advanced_group_search?hl=pl
wszystko tam znajdziesz, a nawet wiecej :)
pozdrawiam
Gosia
|