Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!.POSTED.83.27.109.153.
ipv4.supernova.orange.pl!not-for-mail
From: cef <c...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: "Schabowe"
Date: Wed, 27 Mar 2024 17:48:19 +0100
Organization: news.chmurka.net
Message-ID: <uu1ikj$a9e$1$cef@news.chmurka.net>
References: <utenb0$1gi05$1@dont-email.me> <gBJKN.283098$ps1.175953@fx12.ams1>
<utj6sc$2on0e$2@dont-email.me> <_s9LN.167573$Erzc.122219@fx05.ams1>
<utom1v$7nkt$1@dont-email.me> <xjRLN.47115$QUO3.797@fx15.ams1>
<utp4q7$bjvr$3@dont-email.me> <utp5dn$f8e$1$cef@news.chmurka.net>
<utv2tj$296ni$2@dont-email.me>
NNTP-Posting-Host: 83.27.109.153.ipv4.supernova.orange.pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Wed, 27 Mar 2024 16:48:19 -0000 (UTC)
Injection-Info: news.chmurka.net; posting-account="cef";
posting-host="83.27.109.153.ipv4.supernova.orange.pl:83.27.109.153";
logging-data="10542";
mail-complaints-to="abuse-news.(at).chmurka.net"
User-Agent: Mozilla Thunderbird
Cancel-Lock: sha1:X7XajF7VyuYHJ+gsk2IKMPOCpLk=
sha256:MDgfZZdo1/QqOqXM8CTiXrzvzHK67tv0f0ea8DCzgf0=
sha1:SjLOAgudy5plygOrCelhJBi1luY=
sha256:/oJPE+6S03cAya8uAQ5uhvSi4WKR6PTRc2aK1eM6SKk=
Content-Language: pl
In-Reply-To: <utv2tj$296ni$2@dont-email.me>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383981
Ukryj nagłówki
W dniu 2024-03-26 o 19:07, Trybun pisze:
> W dniu 24.03.2024 o 13:13, cef pisze:
>> W dniu 2024-03-24 o 13:03, Trybun pisze:
>>> W dniu 24.03.2024 o 09:16, Marcin Debowski pisze:
>>>>>> Te mortadele miały dość dużą średnicę. Nie kojarzę innej tak grubej
>>>>>> kiełbasy. Pewnie stąd się ta nazwa kotletów wzięła, bo niczego innego
>>>>>> tak smażonego w plastrach nie kojarzę.
>>>>>>
>>>>> Ale to przecie wyraźna sugestia - w PRLu Polaków stać było tylko na
>>>>> takie bieda schabowe z najtańszej kiełbasy, to z tego to równanie do
>>>>> tradycyjnych schabowych.
>>>> Nie doszukiwałbym się jakiegoś drugiego dna. Mortadela była łatwa do
>>>> dostania, ktoś wpadł na pomysł aby pociąć na plasterki i podsmażyć.
>>>> Nazwano to kotletem, może dla żartów a może bo się tak skojarzyło. O
>>>> nazywaniu tego schabowym nigdy nie słyszałem. Podejrzewam, że już
>>>> współcześnie ktoś popieprzył nazwę kotlet ze schabowym.
>>>
>>> Dla mnie było to oczywiste że to kolejna sprawa aby ośmieszyć PRL,
>>> jakby on sam w sobie nie był tragikomiczny, propaganda staje na
>>> głowie aby wymyślać takie cudyniewidy.. Dlatego właśnie się zapytałem
>>> m.in na grupie w obawie czy to aby nie ja jestem jakimś ciemniakiem
>>> bo nie znam tak oczywistej sprawy jak "schabowe z mortadeli".
>>
>> Znam czy nie znam oznacza tutaj tylko tyle czy słyszałeś o tej mortadeli,
>> że tak ją przyrządzano (lub Ci gdzieś podano)
>> W moim rodzinnym domu zdarzało, że podawano tak mortadelę
>> normalnie na obiad (lata osiemdziesiąte) W wersji bardziej
>> ekskluzywnej do tej niecki powstałej po przysmażeniu plasterka można
>> było wbić jajko (tylko wtedy chyba bez panierki było).
>> Trafiłem też na to fizycznie u sąsiadów w latach dziewięćdziesiątych.
>> Skłania mnie to bardziej do wersji z ciemniakiem :-)
>
> I nazywane było to danie w Twoich kręgach schabowym z mortadeli?
Nie pamiętam czy akurat dokładnie schabowym czy tylko kotletem.
A ponieważ jako kotlet w panierce nie za wiele innego funkcjonowało w
tamtych
czasach, to śmiało można powiedzieć, że nazywano domyślnie schabowym.
|