Data: 2002-04-29 07:22:36
Temat: Re: Ser bialy domowy
Od: "Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Czy robicie i jak twarog domowy? Ostatnio zdarzylo mi sie zrobic, ale tak
na
> "nosa" i nie wiem, moze jest jakis inny sposob . Podgrzalam lekko kwasne
> mleko , nie gotujac i potem odcedzilam. Wyszedl pyszny lekko kwasny serek.
A
> raz zdarzylo mi sie zdobic taki serek, ale zupelnie slodki, chyba jak
ricota
> (?), ale to byl przypadek, zagotowalam zwykle mleko, ktore sie w trakcie
> gotowania zwarzylo, a po odcedzeniu mialam wlasnie ten slodki serek.
Nie robilem, ale mam plany :)
Probowalem kiedys robic ser plesniowy -
pobralem strzepki plesni z "Camamberta" (tak sie pisze?),
rozmieszalem w przegotowanej wodzie i nanioslem na
zwykly bialy ser. Plesn zaczela sie rozrastac, ale wczesniej
niestety ser sie zepsul :)
Mysle, ze trzeba "zasiewac" ser swiezo zwobiony,
gdy jest jeszcze sterylny.
Bede sie jeszcze w to bawil, jak znajdze czas :(
q
|