Data: 2010-12-21 20:48:52
Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 21 Dec 2010 21:23:01 +0100, Paulinka napisał(a):
> Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 21 Dec 2010 21:06:39 +0100, Paulinka napisał(a):
>>
>>> Ikselka pisze:
>>>> Dnia Tue, 21 Dec 2010 20:47:11 +0100, Paulinka napisał(a):
>>>>
>>>>> Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Mon, 20 Dec 2010 21:55:45 +0100, medea napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> W dniu 2010-12-20 21:39, Ikselka pisze:
>>>>>>>> Dnia Sat, 18 Dec 2010 23:43:32 +0100, Paulinka napisał(a):
>>>>>>>>
>>>>>>>>> Witam,
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Porywam się trochę z motyką na słońce i zamierzam na święta zrobić ciasto.
>>>>>>>>> (...)
>>>>>>>> To, co opisujesz, to nie jest ciasto.
>>>>>>>>
>>>>>>>>> przywieźć na święta do domu coś słodkiego
>>>>>>>>> wykonanego moimi rekami i innowacyjnego :)
>>>>>>>> O właśnie - to jest "coś słodkiego", innowacyjność też raczej
>>>>>>>> problematyczna, są setki podobnych ciapanin. Nie nazywaj tego ciastem.
>>>>>>> Dałabyś spokój...
>>>>>> Ja tylko... OPONUJĘ przeciw błędnej terminologii. Widzę, że tutaj nikt tego
>>>>>> nie robi - to zupełnie coś innego, niż w przypadku SYROPU (nie cukrowego)
>>>>>> 3-)
>>>>> Ty jesteś tutaj ekspertem od terminologii? Nie wiedziałam. Sorry.
>>>> O, nie, nie tylko ja - są tu też spece od syropu cukrowego.
>>> Twoje gruszki to na moje oko zwykły mocniej stężony kompot. Znam ten
>>> smak. Nie jest to słodki ulepek.
>>> Co roku tak się u mnie w domu robi antonówki, śliwki, brzoskwinie i
>>> gruszki właśnie.
>>>
>>> Co nie zmienia faktu, że czepiłaś się niepieczonego ciasta nazywając je
>>> słodką ciapaniną.
>>
>> Ciasto to PIECZONY i podany w całej masie wyrób cukierniczy.
>> Jeśli przerobisz ciasto na okruchy i wymieszasz z innymi składnikami, to
>> jest już legumina.
>
> Legumina - nazwa popularnych deserów. Zalicza się do nich słodkie
> potrawy, zazwyczaj mączne, np. kisiele, budynie, puddingi itp.
No własnie. ITP :-)
>
>>> Jak zatem nazwiesz sernik na zimno?
>>
>> Tylko sernikiem na zimno.
>
> A sernik to nie ciasto?
Jeśli bez podkladu z kruchego ciasta, to wedlug mnie nie, choć potocznie
jest tak nazywany. Chyba, że mówimy o serniku na kruchym spodzie. Wtedy
jest to kruche ciasto z masą serową.
|