Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!not-for-mail
From: Paulinka <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sernik z Marsa
Date: Tue, 21 Dec 2010 21:56:53 +0100
Organization: ATMAN
Lines: 63
Message-ID: <ier4av$93f$17@node1.news.atman.pl>
References: <iejdeq$fv1$2@node1.news.atman.pl>
<1...@4...net>
<4d0fc2c0$0$27039$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@4...net>
<ier089$93f$2@node1.news.atman.pl>
<4fzlv5e4t6m3$.1lva3bx36oqeo.dlg@40tude.net>
<ier1cp$93f$7@node1.news.atman.pl>
<j...@4...net>
<ier2bf$93f$11@node1.news.atman.pl>
<vboas0kvmgbe$.c3qu450ku13c.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: nat3.finemedia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1292965023 9327 188.122.20.27 (21 Dec 2010 20:57:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Dec 2010 20:57:03 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
In-Reply-To: <vboas0kvmgbe$.c3qu450ku13c.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:332587
Ukryj nagłówki
Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 21 Dec 2010 21:23:01 +0100, Paulinka napisał(a):
>
>> Ikselka pisze:
>>> Dnia Tue, 21 Dec 2010 21:06:39 +0100, Paulinka napisał(a):
>>>
>>>> Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Tue, 21 Dec 2010 20:47:11 +0100, Paulinka napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Ikselka pisze:
>>>>>>> Dnia Mon, 20 Dec 2010 21:55:45 +0100, medea napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>> W dniu 2010-12-20 21:39, Ikselka pisze:
>>>>>>>>> Dnia Sat, 18 Dec 2010 23:43:32 +0100, Paulinka napisał(a):
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Witam,
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Porywam się trochę z motyką na słońce i zamierzam na święta zrobić ciasto.
>>>>>>>>>> (...)
>>>>>>>>> To, co opisujesz, to nie jest ciasto.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> przywieźć na święta do domu coś słodkiego
>>>>>>>>>> wykonanego moimi rekami i innowacyjnego :)
>>>>>>>>> O właśnie - to jest "coś słodkiego", innowacyjność też raczej
>>>>>>>>> problematyczna, są setki podobnych ciapanin. Nie nazywaj tego ciastem.
>>>>>>>> Dałabyś spokój...
>>>>>>> Ja tylko... OPONUJĘ przeciw błędnej terminologii. Widzę, że tutaj nikt tego
>>>>>>> nie robi - to zupełnie coś innego, niż w przypadku SYROPU (nie cukrowego)
>>>>>>> 3-)
>>>>>> Ty jesteś tutaj ekspertem od terminologii? Nie wiedziałam. Sorry.
>>>>> O, nie, nie tylko ja - są tu też spece od syropu cukrowego.
>>>> Twoje gruszki to na moje oko zwykły mocniej stężony kompot. Znam ten
>>>> smak. Nie jest to słodki ulepek.
>>>> Co roku tak się u mnie w domu robi antonówki, śliwki, brzoskwinie i
>>>> gruszki właśnie.
>>>>
>>>> Co nie zmienia faktu, że czepiłaś się niepieczonego ciasta nazywając je
>>>> słodką ciapaniną.
>>> Ciasto to PIECZONY i podany w całej masie wyrób cukierniczy.
>>> Jeśli przerobisz ciasto na okruchy i wymieszasz z innymi składnikami, to
>>> jest już legumina.
>> Legumina - nazwa popularnych deserów. Zalicza się do nich słodkie
>> potrawy, zazwyczaj mączne, np. kisiele, budynie, puddingi itp.
>
> No własnie. ITP :-)
Tym podobne to chyba pole do popisu dla interpretatorów.
>>>> Jak zatem nazwiesz sernik na zimno?
>>> Tylko sernikiem na zimno.
>> A sernik to nie ciasto?
>
> Jeśli bez podkladu z kruchego ciasta, to wedlug mnie nie, choć potocznie
> jest tak nazywany. Chyba, że mówimy o serniku na kruchym spodzie. Wtedy
> jest to kruche ciasto z masą serową.
Ok. to jak nazywamy wszystkie niepieczone desery mające wszelkie cechy
ciasta?
--
Paulinka
|