Data: 2000-12-01 17:26:52
Temat: Re: Skorka pomaranczowa
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Maria U." wrote:
>
> Chcialam zapytac jak sie robi skorke pomaranczowa? Taka smazona, do
> ciast.
> Byc moze to glupie pytanie, ale nigdy jej nie robilam. Acha, i jak ja
> przechowywac, i jak dlugo mozna?
> Z gory dziekuje i pozdrawiam
> Maria
U nas skorke robilo sie tak:
Namoczyc skorki z pomaranczy czy cytryn w zimnej wodzie, przyciskajac je
talerzykiem, zeby byly zanurzone, przez 24 godziny. Wode odlac i
zachowac. Lyzeczka zeskrobac mozliwie najwiecej bialej, wewnetrznej
czesci skorki. Pokroic skorke w waskie, 3 mm paski. W rondelku dodac 1
szklanke wody z moczenia i 1 szklanke cukru. Zagotowac syrop i
zmniejszyc gaz. Dodac skorke, gotowac na malutkim gazie, az skorka
stanie sie przezroczysta. Ulozyc pojedyncza warstwa na blasze do
wyschniecia, przelozyc do sloikow, zakrecic. Tak trzymac je mozna i rok,
w suchym, chlodnym miejscu.
Syrop tez nalezy zlac do osobnego sloika, zmieszac pol na pol z
alkoholem w miare potrzeby i uzywac do nasaczania czekoladowych ciast i tortow.
Magdalena Bassett
|