Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Skorka pomaranczowa
Date: Fri, 1 Dec 2000 18:35:13 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 29
Message-ID: <908njc$2gd$1@news.tpi.pl>
References: <3...@f...onet.pl> <3...@w...net>
Reply-To: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.77.89.1
X-Trace: news.tpi.pl 975692204 2573 213.77.89.1 (1 Dec 2000 17:36:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Dec 2000 17:36:44 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:38142
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał...
> U nas skorke robilo sie tak:
> Namoczyc skorki z pomaranczy czy cytryn w zimnej wodzie, przyciskajac je
> talerzykiem, zeby byly zanurzone, przez 24 godziny. Wode odlac i
> zachowac. Lyzeczka zeskrobac mozliwie najwiecej bialej, wewnetrznej
> czesci skorki. Pokroic skorke w waskie, 3 mm paski. W rondelku dodac 1
> szklanke wody z moczenia i 1 szklanke cukru. Zagotowac syrop i
> zmniejszyc gaz. Dodac skorke, gotowac na malutkim gazie, az skorka
> stanie sie przezroczysta. Ulozyc pojedyncza warstwa na blasze do
> wyschniecia, przelozyc do sloikow, zakrecic. Tak trzymac je mozna i rok,
> w suchym, chlodnym miejscu.
> Syrop tez nalezy zlac do osobnego sloika, zmieszac pol na pol z
> alkoholem w miare potrzeby i uzywac do nasaczania czekoladowych ciast i
tortow.
>
> Magdalena Bassett
A ja jak robiłam skórkę, to wodę a namaczania wylewałam, bo była gorzka, a
skórki zostawiałam w syropie... Hmm... To znaczy nie zostawiałam, bo zawsze
robię tyle, ile potrzebuję na bieżąco i do ciasta wlewam razem z syropem...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|