Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.internetia.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.neostrada.pl!un
t-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POS
TED!not-for-mail
Date: Mon, 24 Sep 2012 22:18:10 +0200
From: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Reply-To: d...@n...pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:15.0) Gecko/20120909 Firefox/15.0.1
SeaMonkey/2.12.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Skrobia
References: <k3ksr6$18q$1@node2.news.atman.pl> <k3l434$apn$1@news.mm.pl>
In-Reply-To: <k3l434$apn$1@news.mm.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 41
Message-ID: <5060c001$0$1224$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.20.197
X-Trace: 1348517889 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1224 79.191.20.197:24962
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:348405
Ukryj nagłówki
Użytkownik u...@d...invalid napisał:
> W dniu 2012-09-22 19:34, Chiron pisze:
>> Witam,
>> Mam pytanko: czy zamiast mąki ziemniaczanej zamiennie można stosować
>> skrobię? Pytam, bo do tej pory tak robiłem, jednak ostatnio miałem
>> okazję poznać mistrza kuchni- który był tym wręcz zniesmaczony- ale nie
>> powiedział, dlaczego:-).
>>
>> Pytam- bo mnie to zaciekawiło. Czy skrobia zastosowana zamiast mąki
>> ziemniaczanej zmieni smak potrawy?
>
> To jest ten sam produkt, który różni producenci różnie nazywają. Jednak
> w przypadku "mąki ziemniaczanej" producent jawnie nie deklaruje, że to
> skrobia ziemniaczana, co teoretycznie umożliwia mu uzupełnić ją
> "polepszaczami" :). Może również różnić, na zasadzie różnych metod
> wytwórczych różnych producentów.
Z drugiej strony należy mieć na uwadze że nie ma czegoś takiego jak
jedna jedyna substancja pod nazwa "skrobia". Skrobia ziemniaczana jest
skrobia lekką, o bardzo krótkim łańcuchu węglowodanowym, w zasadzie na
pograniczu dekstryny. Skrobie zbożowe mają znacznie dłuższy łańcuch - a
skutki tego są takie że skrobie zbożowe pęcznieją mniej i trudniej niż
skrobia ziemniaczana - nie mogą być więc jej zamiennikami kulinarnymi.
Nie da się zrobić kisielu ze skrobi kukurydzianej.
--
Darek
|