Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mai
l
From: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Śledź w sosie curry
Date: Mon, 20 Feb 2006 16:22:50 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 24
Message-ID: <4...@u...de>
References: <1140441126.2908.11.camel@p> <cVkKf.13995$dO2.4044@trnddc07>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de Nu4M4aiWvgYmnz+dbWUkJganR0hMXJEc20u8+SybAzQ+pNejDMAyO7
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Windows/20041206)
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <cVkKf.13995$dO2.4044@trnddc07>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:260783
Ukryj nagłówki
> Ja to sie zawsze zastanawiam, co to owe "curry" w takich przepisach, bo
> "curry" to mieszanka przypraw i - jak kazda miszanka - mozna ja uzyskac
> mieszajac przyprawy w roznych proporcjach i smakuje wtedy zupelnie inaczej.
> W oryginalnych przepisach (jesli pochodza one z dobrego zrodla a nie sa
> samorobka) sa podne albo kombinacje przypraw stanowiacych owe "curry" albo
> nazwa konkretnej mieszanki "curry" uzytej do produkcji tej potrawy. Bo
> przeciez Red Madras Curry Powder smakuje zupelnie inaczej niz Yellow Madras
> Cury Powder czy Maharajah Curry Powder lub Pakco Masala czy "curry" firmy
> Knorr (fuj!) Nie mowiac juz o tym, ze nawet the same gotowe "mieszanki
> curry" mozna zanabyc w wielu stopniach ostrosci.
>
> Podaj konkretna mieszanke curry ktorej uzyles, bo sledz ten moze byc w
> skrajnych przypadkach uzycia niewlasciwej mieszanki curry niejadalny.
zgadzam się w 100%. Curry robię sobie sam, a stopień ostrości
dostosowywuję do współżrących ;-)
W książce kucharskiej z Indii, którą nabyłem drogą kopiowania jest
wyraźnie napisane, że żadna szanująca się kucharka nie używa gotowych
mieszanek do curry ;-)
Waldek
|