Data: 2006-02-20 15:05:44
Temat: Re: Śledź w sosie curry
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
<p...@v...pl> wrote in message news:1140441126.2908.11.camel@p...
> Śledź w sosie curry (po duńsku)
> (...)
> - 2 łyżeczki curry
> (...)
Ja to sie zawsze zastanawiam, co to owe "curry" w takich przepisach, bo
"curry" to mieszanka przypraw i - jak kazda miszanka - mozna ja uzyskac
mieszajac przyprawy w roznych proporcjach i smakuje wtedy zupelnie inaczej.
W oryginalnych przepisach (jesli pochodza one z dobrego zrodla a nie sa
samorobka) sa podne albo kombinacje przypraw stanowiacych owe "curry" albo
nazwa konkretnej mieszanki "curry" uzytej do produkcji tej potrawy. Bo
przeciez Red Madras Curry Powder smakuje zupelnie inaczej niz Yellow Madras
Cury Powder czy Maharajah Curry Powder lub Pakco Masala czy "curry" firmy
Knorr (fuj!) Nie mowiac juz o tym, ze nawet the same gotowe "mieszanki
curry" mozna zanabyc w wielu stopniach ostrosci.
Podaj konkretna mieszanke curry ktorej uzyles, bo sledz ten moze byc w
skrajnych przypadkach uzycia niewlasciwej mieszanki curry niejadalny.
--
><eM eL><
|