Data: 2003-11-06 09:40:36
Temat: Re: Smalec
Od: "j.jacek.marcinkowski" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Smalczyk!
> jak to sie robi ?
Witam
Przepis z ksiązki Pani Anny Ciesielskiej:
1 kg słoniny drobno pokroić i wytapiać na wolnym ogniu aż skwarki nabiorą
słomkowego koloru.
Następnie dodać: 2 płaskie łyżki bazyli,1 łyżkę tymianku, 2 łyżki majeranku,
1/4 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki kminku, 2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczkę
pieprzu ceyene (chyba tak się pisze ?), 1 łyżeczkę czarnego pieprzu.
przelać do naczynia i mieszać co jakiś czas do stężenia, by skwarki i
przyprawy nie opadły na dno.
Przepis wypróbowałem niedawno. Tak przygotowany smalec jest bardzo smaczny i
co najważniejsze nie bolała mnie po nim wątroba. :)
--
jjm
czytacz (już nie)
|