Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <A...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smalec z gęsi
Date: Sat, 13 Aug 2005 09:44:12 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 63
Message-ID: <ddk8cs$rca$1@inews.gazeta.pl>
References: <ddj6ln$8og$1@inews.gazeta.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-217-41.wroclaw.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1123919069 28042 81.190.217.41 (13 Aug 2005 07:44:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 13 Aug 2005 07:44:29 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:245810
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los wrote:
>> ===
>> Kupiłem niedawno (nie wiem po co - z ciekawości?) 4kg tłuszczu
>> gęsiego,
>
> Pozazdrościć.
===
W tesko po 4 zet.
===
>
>> wytopiłem i mam teraz ogromną ilość smalcu.
>> Poniważ nie mam żadnych doświadczeń z tym cudem, zapytuję:
>>
>> 1. Czy można na tym smażyć i piec w wysokich temperaturach?
>
> Zastanów się. Jak się smalec, także ten, uzyskuje?
===
Wytapiałeś kiedyś sam gęsi tłuszcz?
Ledwo postawiłem na mały gaz, a on już... Obok litr wody na herbatę
zagotowywał się znacznie dłużej.
===
>
>> 2. Do czego jeszcze smakowitego można ten smalec użyć?
>
> Właściwie jest niezbędny w środkowoeurpejskiej kuchni żydowskiej.
> Ponadto -- na chleb.
>
>> 3. Czy ten tłuszcz jest zdrowy?
>
> Hm....
>
>>
>> Pytania nasunęły mi się po pierwszych próbach. Chleb z gęsim smalcem
>> niemal nie różni się w smaku od tego z wieprzowym (tylko trzeba jeść
>> szybciej, zanim się roztopi). Potawy smażone też niczym się nie
>> wyróżniają,
>
> No cóż, według mnie smak smalcu gęsiego jest zdecyowanie inny niż
> wieprzowego.
===
To może być kwestia podobna, jak w przypadku smaku mięsa z podwórka i mięsa
z fabryki. Widać brak smaku tego ostatniego przekłada się i na tłuszcz.
===
>
>> a smalec
>> zaczyna dymić mniej więcej tak, jak wieprzowy.
>
> Czyli w wysokiej temperaturzem
===
To dobrze, bo "pomiar" mój był wykonany tylko metodą optyczną, z dużym
marginesem błędu.
Czy masz jakiś prosty i smaczny przepisik, w którym smalec z gęsi jest
niezastąpiony?
waldek
===
|