Data: 2005-08-13 05:14:18
Temat: Re: Smalec z gęsi
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <ddj6ln$8og$1@inews.gazeta.pl>, "waldek" <x...@o...pl>
wrote:
> ===
> Kupiłem niedawno (nie wiem po co - z ciekawości?) 4kg tłuszczu gęsiego,
Pozazdrościć.
> wytopiłem i mam teraz ogromną ilość smalcu.
> Poniważ nie mam żadnych doświadczeń z tym cudem, zapytuję:
>
> 1. Czy można na tym smażyć i piec w wysokich temperaturach?
Zastanów się. Jak się smalec, także ten, uzyskuje?
> 2. Do czego jeszcze smakowitego można ten smalec użyć?
Właściwie jest niezbędny w środkowoeurpejskiej kuchni żydowskiej.
Ponadto -- na chleb.
> 3. Czy ten tłuszcz jest zdrowy?
Hm....
>
> Pytania nasunęły mi się po pierwszych próbach. Chleb z gęsim smalcem niemal
> nie różni się w smaku od tego z wieprzowym (tylko trzeba jeść szybciej,
> zanim się roztopi). Potawy smażone też niczym się nie wyróżniają,
No cóż, według mnie smak smalcu gęsiego jest zdecyowanie inny niż
wieprzowego.
>a smalec
> zaczyna dymić mniej więcej tak, jak wieprzowy.
Czyli w wysokiej temperaturzem
Władysław
|