Data: 2005-08-12 22:08:40
Temat: Smalec z gęsi
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
===
Kupiłem niedawno (nie wiem po co - z ciekawości?) 4kg tłuszczu gęsiego,
wytopiłem i mam teraz ogromną ilość smalcu.
Poniważ nie mam żadnych doświadczeń z tym cudem, zapytuję:
1. Czy można na tym smażyć i piec w wysokich temperaturach?
2. Do czego jeszcze smakowitego można ten smalec użyć?
3. Czy ten tłuszcz jest zdrowy?
Pytania nasunęły mi się po pierwszych próbach. Chleb z gęsim smalcem niemal
nie różni się w smaku od tego z wieprzowym (tylko trzeba jeść szybciej,
zanim się roztopi). Potawy smażone też niczym się nie wyróżniają, a smalec
zaczyna dymić mniej więcej tak, jak wieprzowy.
Poguglałem trochę, ale nic szczegółnie interesującego nie znalazłem. Są,
owszem, różne przepisy, ale tylko w niektórych przypadkach akurat ten rodzaj
smalcu mógłby mieć szczególne znaczenie. Chodzi o potrawy z gęsiny, w tym z
surowej.
waldek
===
|