Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <x...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Smalec z gęsi
Date: Sat, 13 Aug 2005 00:08:40 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 23
Message-ID: <ddj6ln$8og$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-217-41.wroclaw.mm.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1123884535 8976 81.190.217.41 (12 Aug 2005 22:08:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 12 Aug 2005 22:08:55 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:245799
Ukryj nagłówki
===
Kupiłem niedawno (nie wiem po co - z ciekawości?) 4kg tłuszczu gęsiego,
wytopiłem i mam teraz ogromną ilość smalcu.
Poniważ nie mam żadnych doświadczeń z tym cudem, zapytuję:
1. Czy można na tym smażyć i piec w wysokich temperaturach?
2. Do czego jeszcze smakowitego można ten smalec użyć?
3. Czy ten tłuszcz jest zdrowy?
Pytania nasunęły mi się po pierwszych próbach. Chleb z gęsim smalcem niemal
nie różni się w smaku od tego z wieprzowym (tylko trzeba jeść szybciej,
zanim się roztopi). Potawy smażone też niczym się nie wyróżniają, a smalec
zaczyna dymić mniej więcej tak, jak wieprzowy.
Poguglałem trochę, ale nic szczegółnie interesującego nie znalazłem. Są,
owszem, różne przepisy, ale tylko w niektórych przypadkach akurat ten rodzaj
smalcu mógłby mieć szczególne znaczenie. Chodzi o potrawy z gęsiny, w tym z
surowej.
waldek
===
|